Voorzittersduo voor nieuwe dorpsraad Oirlo

OIRLO | De open verkiezingen voor de dorpsraad in Oirlo waren een succes. Woensdagavond werd in gemeenschapshuis De Linde de vernieuwde dorpsraad van negen personen gepresenteerd. Nieuw is ook dat er een voorzittersduo komt. Jan Nelissen en Anita Emonts nemen samen de voorzittershamer over van de gestopte Erik Vullings.

Het was al bekend dat de vier dorpsraadleden die wilden aanblijven waren herkozen. Naast Jan Nelissen en Anita Emonts zijn dit Manon Jansen en Hans Loonen. De andere vijf leden kwamen naar voren tijdens de open verkiezingen die eind 2015 werden gehouden.

De nieuwkomers zijn Hans Bosch, Jolanda van der Broeck, Mikey Ellery, Frank Steeghs en John Voermans. Het team wordt ondersteund door notuliste Albertine Steeghs. De open verkiezingen werden gehouden om de dorpsraad weer op sterkte te krijgen. Iedere Oirlonaar van 18 jaar en ouder kon vier personen voordragen. Een voorzitter en drie dorpsraadleden. Ruim de helft van de bijna vierhonderd huishoudens in Oirlo heeft aan de verkiezingen deelgenomen. Het heeft een flinke respons opgeleverd. In totaal werden er duizend stemmen uitgebracht op zo'n 160 personen.

Er is een ranglijst opgemaakt van de meeste voorkeurstemmen. Deze kandidaten zijn op volgorde persoonlijk benaderd voor een functie in de dorpsraad. Oirlo is het eerste dorp in de gemeente Venray waar de dorpsraad op deze manier verkiezingen organiseert. In Swolgen werd deze methode eerder toegepast bij de opstart van de dorpsraad. Een van de eerste projecten van de vernieuwde dorpsraad is het actualiseren van het dorpsontwikkelingsplan (DOP), met een visie op 2020. Net als bij de samenstelling van het eerste DOP worden de bewoners van Oirlo er nauw bij betrokken. Woningbouw voor senioren en starters heeft de allerhoogste prioriteit. Er is vooral een tekort aan huurwoningen. De afgelopen jaren zijn niet alleen veel jongeren maar ook ouderen uit het dorp vertrokken, omdat ze geen geschikte woning konden vinden. Een andere grote uitdaging is de grootscheepse renovatie van gemeenschapshuis De Linde. Het gebouw is veertig jaar oud en aan een flinke opknapbeurt toe. Vooruitlopend op de verzelfstandiging van gemeenschapsaccommodaties in 2018, kan het dorp met financiële steun van de gemeente De Linde opknappen en aanpassen aan de eisen van de huidige tijd. Andere belangrijke items zijn de WMO-activiteiten en het verkrijgen van het label 'dorpsverkeer veiligheid' van het VVN. De dorpsraad wil een duidelijke visie op Oirlo in 2020. Ook Oirlo krijgt te maken met ontgroening en vergrijzing. Dit biedt nieuwe kansen. Het dorp blijft inzetten op het benutten van de kwaliteiten en vaardigheden van de inwoners voor de dorpsgemeenschap. "We willen actief burgerschap stimuleren, meer samenwerken met andere dorpen en de verenigingen ondersteunen", zegt Anita Emonts.

Mensen die net gepensioneerd zijn hebben de ervaring en nu ook de tijd zich in te zetten voor het dorp. "Dit werkt in de praktijk heel goed. Het organiseren en besturen zit ze in het bloed. Dit komt goed van pas bij een terugtrekkende overheid", aldus Jan Nelissen. Anita Emonts: "De toekomst gaan we vol energie samen met de dorpsbewoners inkleuren. Met vernieuwende ideeën van nieuwe, frisse mensen."