De hockeyers van Venray zijn kampioen en promoveren naar de overgangsklasse.
De hockeyers van Venray zijn kampioen en promoveren naar de overgangsklasse. Foto: Henk Lammen

"Dit is de beloning"

Venray-Uden 19-0; Venray-Tegelen 6-4.

Venray | De zaalhockeyheren van Venray pakten zondag de titel in de eerste klasse en promoveren naar de overgangsklasse. In sporthal De Wetteling verpletterde Venray in het eerste duel Uden: 19-0. Naaste concurrent Tegelen speelde vervolgens gelijk tegen Nuenen (5-5), waardoor Venray vervroegd het kampioensfeestje kon vieren. In het laatste duel van de dag liet Venray zien de terechte kampioen te zijn door Tegelen op een 6-4 nederlaag te trakteren.

Door Henk Lammen

"We wilden ook tegen Tegelen winnen, ondanks dat we al kampioen waren", glunderde speler Stan Deeks meteen na afloop van de gewonnen zaalhockeyderby. "Ons doel was om ongeslagen kampioen te worden!" En weg was hij. De kleedkamer in waar de champagne werd ontkurkt en hij samen met zijn juichende teamgenoten poseerde voor de 'spontane' kampioensfoto. De verwachte ontknoping op de slotdag van de zaalhockeycompetitie bleef uit doordat naaste concurrent Tegelen zich een slippertje permitteerde tegen Nuenen en Venray door de zege in de openingswedstrijd tegen Uden de titel veilig stelde.

Nuenen was in het eerste duel een gewillig slachtoffer. De jonge, gretige pistoleros van coach Cornfiel Kroon lieten geen spaan heel van de gasten die vooraf al de handdoek in de ring leken te hebben gegooid door met de A-jeugd naar Venray te komen. Dat was voor de Venrayse hockeyers geen reden om een tandje terug te schakelen. Als de gevreesde schutters Jesse James, Wyatt Earp en Billy the Kid in het beruchte Wilde Westen schoten de youngsters met scherp. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, zagen de talrijk opgekomen Venrayse hockeyliefhebbers een 19-0 eindstand op het scorebord staan. Doelman Thijs van Tiel had zich tijdens het duel rustig op een tequila kunnen trakteren, want voor rust werd hij geen een keer op de proef gesteld. Voor coach Kroon reden genoeg om in de tweede helft jeugdkeeper Teun Loenen te laten debuteren. Loenen kweet zich uitstekend van zijn taak door ook de nul te houden.

De tweede wedstrijd van de dag en de laatste competitiewedstrijd voor Venray had de spreekwoordelijke kers op de taart moeten worden voor Venray. Door het eerder verlies van Tegelen, de enig overgebleven concurrent, werd het een duel om des keizers baard. Beide teams maakten er desondanks een waardig competitieslot van. Na de openingstreffer van de gasten, sloeg Venray met drie doelpunten van onder anderen Stan Bakers keihard terug. In de slotfase bracht Tegelen de spanning weer volledig terug door de 3-2 ruststand op het scorebord te zetten. Na de pauze bleven beide ploegen tot 4-4 in evenwicht. In de slotfase kwam Venray opnieuw op voorsprong en met het 74-ste competitiedoelpunt van dit seizoen voor Venray bezegelde Deeks het lot van Tegelen: 6-4.

Waar andere ploegen de zaalcompetitie zien als voorbereiding op het veldhockey, ligt dat bij Venray anders. "We nemen de zaalcompetitie heel serieus. Als team hebben we er alles aan gedaan om de titel te pakken. Gestart als tweedeklasser zijn we nu twee keer kampioen geworden, dit is een fantastische beloning", aldus de 18-jarige Deeks nadat de storm in het kleedlokaal is gaan liggen.

"We hebben een heel jong team met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar en kunnen nog jaren vooruit. Volgend seizoen gaan we ook in de overgangsklasse proberen om goed te presteren. Mogelijk komen er nog een of twee versterkingen van buitenaf bij, dan krijgen we nog een sterker team. Ik ben er vast van overtuigd dat we met deze selectie dan ook op een niveau hoger mee kunnen draaien. Ons doel is ook in die klasse bovenin te eindigen. Maar we gaan nu eerst een feestje vieren. Iets eten, een biertje drinken. Dat hebben we wel verdiend."