Geldgebrek Lovinckplein

YSSELSTEYN | De kermis in Ysselsteyn mag niet meer op het grasveld van het Lovinckplein staan. De attracties en de kermiswagens moeten verhuizen naar het verharde deel van het plein bij de kerk.

Door Henk Willemssen

"De kermis betekent ieder jaar weer een aanslag op het grasveld. Vrachtauto's en attracties helpen het gras naar de filistijnen", zei Twan de Wit van de werkgroep Lovinckplein.

Maandag in de forumvergadering werd de opknapbeurt van het plein besproken. Geldgebrek dreigt roet in het eten te gooien. Het grasveld moet vernieuwd worden en het hele terrein flink opgehoogd.

Mede door de herinrichting van de straten en parkeerplaatsen rondom het plein, ligt het grasveld nu in een 'badkuip'. "Aan een kant ligt het plein 15 centimeter lager, maar aan de andere zijde is het hoogteverschil wel bijna een halve meter", merkte Twan de Wit op. Tevens moet de ondergrond bewerkt worden voor een betere afwatering. Daarnaast wil de werkgroep een beregeningsinstallatie aanleggen. "De gemeente egaliseert het terrein en zaait het gras opnieuw in", zei De Wit. "De kosten van de ophoging en beregening zijn voor het dorp." Van de totale kostenpost van 11.500 euro moet de dorpsraad 4.000 euro voor zijn rekening nemen. Maar de kas is bijna leeg. Van het budget van 20.000 euro voor het Lovinckplein is nog slechts 718 euro over. "Het heeft al heel veel geld gekost en dan zijn nog niets eens alle rekeningen binnen", zei penningmeester Erik Hegger. "En van die 718 euro willen we ook nog een feest houden."

Mogelijk dat de vernieuwing van het grasveld een jaar moet worden uitgesteld. "Iedereen wil dat het gebeurt", zei Willie Koonings. "Maar we moeten eerst meer zicht hebben op de financiën. We kunnen nu niet 4.000 euro vragen aan de dorpsraad." Wat wel op korte termijn wordt aangepakt zijn de vele reclameborden op en rondom het Lovinckplein. "Het is momenteel een wildgroei", zei Twan de Wit. "We krijgen er ook klachten over. Het heeft een negatieve uitstraling. Al die borden ontsieren het centrum en het plein." Het dorpsforum besloot om geen reclame- en sandwichborden meer toe te staan op en bij het Lovinckplein. Ze mogen alleen nog geplaatst worden langs de toegangswegen. Voor toeristische informatie komt er nog één infoverzamelbord.