Hans en Riek van Grootel delen al 50 jaar lief en leed met elkaar.
Hans en Riek van Grootel delen al 50 jaar lief en leed met elkaar. Foto: Henk Lammen

"Amerika was fantastisch"

Venray | Deze week staan in nieuwsblad Peel en Maas twee bijzondere verhalen in de 'categorie' vijftigjarige huwelijken. Jan (75) en Jo (72) van Ool en Hans (73) en Riek (75) van Grootel zijn niet alleen allebei 50 jaar getrouwd, ze wonen inmiddels ook alweer 50 jaar naast elkaar! Aan de Weg in den Berg delen niet één, maar twee echtparen al een gouden tijd lang lief en leed met elkaar.

Door Inge Loonen

Op 18 februari gaven Hans van Grootel uit Helmond en Riek van der Zanden uit Someren elkaar het ja-woord. Het kersverse bruidspaar verhuisde vervolgens naar een flat aan de Gerbrandystraat. Daar ontmoetten ze hun bovenburen, de drie dagen eerder getrouwde familie Van Ool.

Toevallig werkten beide heren – Hans en Jan – bij de technische dienst van Xerox en zij konden dus altijd samen naar het werk fietsen. Hierdoor leerden de vrouwen – Riek en Jo – elkaar ook beter kennen en gelukkig konden ook zij het goed met elkaar vinden. Hans en Riek konden altijd bij Jan en Jo terecht. Eerst op de Gerbrandystraat, maar na drie jaar kwamen zij ook naast elkaar te wonen aan de Weg in den Berg.

Op de Weg in den Berg hadden Hans en Riek een druk leven met hun twee dochters: Miriam (1966) en Yvonne (1969). Onderwijl verdiende Hans de kost bij Xerox en werkte Riek in verschillende kledingzaken. Inmiddels zijn de kinderen het huis uit en zijn Hans en Riek gepensioneerd.

Ze hebben nu dus alle tijd voor zichzelf. Wat ze dan doen? "Ik hou er nog altijd van om elektronische dingen op te knappen", vertelt Hans. "Thuis, maar ook als vrijwilliger bij Omroep Venray los ik storingen op."

Riek is liever sociaal en actief bezig. "Ik doe aan nordic walking, ben vrijwilliger bij De Zorggroep en ga wekelijks bridgen. Dat laatste doe ik samen met buurvrouw Jo, maar ook met nog meer dames hoor!", lacht Riek. En natuurlijk is er ook 'quality time' voor de buren. Elke maandagochtend starten ze samen de week met een kopje koffie.

Ook tijdens vakanties gingen de twee buren regelmatig samen op pad. Met de caravan naar het Zwarte Woud of Zuid-Limburg, of gewoon een dagje met de trein reizen. Maar de vakanties werden niet altijd samen doorgebracht.

"Met de caravan weggaan vinden we heerlijk, maar we houden ook zo nu en dan van verre reizen", legt Riek uit. "We zijn naar China, Indonesië en Amerika geweest. Vooral die laatste reis was écht fantastisch. We gingen met onze dochter, schoonzoon en hun kinderen met de camper weg. Een ontiegelijk grote camper was dat. Daar konden we mee rondrijden, ergens stallen, en dan hadden we gewoon weer onze eigen plek! Echt het ultieme gevoel van vrijheid was dat. En het ging allemaal ook zo goed die vakantie!"

Om het jubileum te vieren, gaat het gouden bruidspaar samen met hun kinderen en kleinkinderen naar Turkije. Maar eerst wordt het huwelijk nog 'klein' gevierd op 20 februari.

En natuurlijk worden de buren ook niet vergeten: zij hebben op 17 februari al hun gouden jubileum gevierd.

Schutterspad

Venray | Tijdens de bekendmaking van de Stichting Kern met Pit editie 2015 is de Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray in Limburg op de eerste plaats geëindigd met de aanleg van het schutterspad. Op zaterdag 19 maart strijdt dit project, samen met elf andere, om de Gouden Pit in Utrecht. Stemmen op de projecten kan via www.kernmetpit.nl. Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray is tevens op zoek naar nieuwe aanwas. In het winterseizoen oefent alleen de drumband op de dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur. In het zomerseizoen wordt er op donderdagavonden- en zondagmorgen geoefend met het schieten. Belangstellenden zijn van harte welkom. Voor meer informatie mail naar info@zandakker.nl of kijk op www.zandakker.nl.