Fred Welschen bij de vernielde kabouter.
Fred Welschen bij de vernielde kabouter. Foto: Antoon Jeuken

Vernieling in Odapark

Venray | In het Odapark in Venray is tijdens de carnavalsdagen een kabouter vernield. De dader moest, om bij het opvallende kunstwerk te kunnen komen, in de boom klimmen waar de kabouter in hing. Het is niet de eerste keer dat er kunst in het openbaar toegankelijke park vernield is.

Door Aron van Peer

"We proberen er zelf alles aan te doen om dit soort incidenten tegen te gaan, maar we kunnen niet zelf optreden. Dat moet de politie doen." Voorzitter Fred Welschen baalt als een stekker van het vandalisme in het Odapark.

"We hebben er veel last van. Het is erg zuur en het kost ons weer veel geld. We proberen zoveel mogelijk kunst tentoon te stellen die zogenaamd 'hufterproef' is. Maar als je iets echt kapot wilt krijgen, dan lukt dat toch wel."

Het park heeft verschillende beveiligingscamera's en dat blijkt geen overbodige luxe te zijn. "Op de beelden is goed te zien wie het heeft gedaan. De politie beschikt over deze beelden en we hebben aangifte gedaan. Maar wat doen ze ermee? Dat is het probleem."

De politie zegt te praten met het Odapark om dit soort incidenten te voorkomen. "We hebben regelmatig contact met het Odapark, maar het is natuurlijk wel erg lastig omdat het park altijd toegankelijk is", aldus een woordvoerder. De politie kan nog niet zeggen wat er met de camerabeelden gaat gebeuren.

Het Odapark heeft al vaker met vandalisme te maken gehad. Zo werden er in 2015 beelden vernield, kregen de grote laarzen een brandplek, zijn de schapen van Erik Habets meerdere keren beschadigd en werden de wandelstokken van het Odabeeld regelmatig kromgebogen.

De kabouter is op verschillende plekken afgebroken en dus moet er een kunstenaar aan te pas komen om het kunstwerk te maken, vertelt Welschen. "De kabouter wordt nu gerestaureerd en dan is hij snel weer de oude. 12 maart hebben we immers de opening van ons kunstlab dus dan hangt de kabouter weer gewoon in de boom."