Kadaster als bron van onderzoek

Venray | De Geschied- en Oudheidkundige Kring Venray e.o. houdt in wijkcentrum 't Schöpke in Veltum op maandag 22 februari de lezing Het kadaster als bron van onderzoek door Maan Verheijen.

De kadastrale archieven vormen een rijke bron van historische gegevens. De geschiedenis van eigenaren van landerijen en gebouwen, de bouwhistorie van panden en toponiemen zijn slechts enkele onderdelen die ook voor de genealogische onderzoeker interessant zijn. Vanwege de digitalisering zijn diverse kadastrale archieven beter toegankelijk gemaakt. Met behulp van de gebruiksvriendelijke Kadaster Archiefviewer is het opzoeken van gegevens eenvoudig uit te voeren. De historie van alle percelen in Nederland is zo direct beschikbaar geworden. Na een inleiding waarbij diverse archiefstukken worden toegelicht zal met behulp van de archiefviewer een onderzoek worden opgestart. De deelnemers kunnen zo kennis nemen van de manier waarop ze zelf zo'n onderzoek kunnen uitvoeren. En hoe en waar daarmee aan de slag te gaan. Ook voorbeelden uit Venray passeren de revue.

Spreker Maan Verheijen was meer dan 45 jaar bij het kadaster werkzaam en vertelt over het uitvoeren van zo'n onderzoek. De lezing begint om 19.30 uur.

Kaartconcours

Venray | Het kaartconcours, dat begint op donderdag 18 februari in wijkgebouw Den Hoender in Venray, bestaat uit zes avonden waarvan er een mag worden gemist in de puntentelling. De volgende data zijn 25 februari en 3, 10, 17 en 24 maart. De spellen die gespeeld worden zijn rikken, kruisjassen en jokeren. Deze avonden zijn voor iedereen toegankelijk en beginnen telkens om19.30 uur.