Kim Spreeuwenberg is bezig met de laatste voorbereidingen.
Kim Spreeuwenberg is bezig met de laatste voorbereidingen. Foto: Foto: Henk Lammen

'Kijk, luister en proef Kenia'

Kim Spreeuwenberg uit Ysselsteyn houdt op zondag 21 februari in jongerencentrum Jera een informatiedag voor het goede doel: kindertehuis Good Samaritan in de sloppenwijk Soweto van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Met als motto Kijk, luister en proef Kenia wil Kim de bezoekers trakteren op een vleugje cultuur van dit Afrikaanse land.

Door Henk Lammen

In 2014 gaf Kim Spreeuwenberg huis en haard op om haar levensdoel te vervullen: 'arme kindjes' helpen in Afrika. Als klein kind wilde ze al naar Afrika om een steentje bij te dragen aan een beter leven voor de kinderen daar. De nu 26-jarige Ysselsteynse vertelt vol gloed over haar bijna eenjarig verblijf in Kenia. Via de organisatie SIB in Utrecht belandde ze als vrijwilliger in een kindertehuis in Soweto. "In een sloppenwijk, een van de armste delen van Nairobi."

In het kindertehuis deed ze alle voorkomende werkzaamheden. "Ik hielp met koken, deed de kinderen in bad, organiseerde activiteiten, maar gaf ook les en deed aan huiswerkbegeleiding. Het was echt zelf initiatief tonen, de handen uit de mouwen steken. Maar ik heb genoten, iedere dag. Het was het beste jaar van mijn leven, ik heb geen seconde spijt gehad." Het jaartje Kenia kreeg een plezierige bijkomstigheid. In Keniaan Fred vond ze de liefde van haar leven. "Ja, Fred", lacht ze hartelijk om de in Nederland veel voorkomende voornaam. "De achternaam zal ik je maar besparen. Die is te moeilijk." In september vorig jaar ging ze terug naar Kenia, naar haar liefde. Nu is ze bezig om een visum voor hem te krijgen, zodat hij in Ysselsteyn op bezoek kan komen. "Dat wil nog niet echt vlotten, maar ik blijf het proberen. Hij heeft me ten huwelijk gevraagd, dus ik vecht er voor."

De kinderen is Kenia is ze niet vergeten, want samen met Nahje Fadiga uit Zeist, met wie ze als vrijwilligster in het kindertehuis werkte, organiseert ze zondag een inloop in Jera. Van 11.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom, de entree is gratis. Het wordt een inloop die in het teken staat van kijken, luisteren en proeven. Een vleugje Kenia in het Ysselsteynse jongerencentrum. "We geven een kijkje hoe mensen in Kenia leven, het straatbeeld in het land. We laten foto's en films zien, verzorgen een presentatie, er zijn heerlijke Keniaanse hapjes en drankjes te krijgen, traditionele muziek en er is een loterij. De gehele opbrengst komt ten goede aan de kinderen in het tehuis." Ze heeft al een concrete bestemming voor het geld dat wordt ingezameld. "In het kindertehuis hebben ze houten stapelbedden en veel last van bedwantsen. Miljoenen eitjes in de bedden die niet te bestrijden zijn. Het geld wil ik besteden aan de aanschaf van metalen stapelbedden, die kosten 120 euro per stuk. Maar het belangrijkste is dat, naast geld voor het goede doel, de mensen een leuke dag hebben."

Mensen die zondag geen tijd hebben om de inloop te bezoeken, maar het initiatief van Kim ondersteunen, kunnen een vrijwillige bijdrage doneren op rekeningnummer NL 15 RABO 0128 1472 61 t.n.v. K. Spreeuwenberg o.v.v. Kenia.