Jan en Jo van Ool vieren hun 50-jarig huwelijksfeest.
Jan en Jo van Ool vieren hun 50-jarig huwelijksfeest. Foto: Henk Lammen

"Geef elkaar de ruimte"

Venray | Deze week staan in nieuwsblad Peel en Maas twee bijzondere verhalen in de 'categorie' vijftigjarige huwelijken. Jan (75) en Jo (72) van Ool en Hans (73) en Riek (75) van Grootel zijn niet alleen allebei 50 jaar getrouwd, ze wonen inmiddels ook alweer 50 jaar naast elkaar! Aan de Weg in den Berg delen niet één, maar twee echtparen al een gouden tijd lang lief en leed met elkaar.

Door Inge Loonen

Terug naar 1966. Op 15 februari van dat jaar stapten Jan en Jo samen in het huwelijksbootje. Direct daarna vonden zij een eigen plekje in een flat aan de Gerbrandystraat in Venray. Om er vervolgens achter te komen dat Jan zijn collega – Hans van Grootel – zijn bovenbuur was!

Het duurde niet lang of de twee echtparen werden vrienden. En dat niet alleen. Ook werden beide huwelijken ongeveer tegelijkertijd bezegeld met twee dochters, verhuisden ze beiden na de Gerbrandystraat in 1969 naar de Weg in den Berg en hebben ze dezelfde vriendenkring. Maar natuurlijk hebben Jan en Jo ook hun eigen leven geleid, en dat is een eigen verhaal dan ook meer dan waard.

In 1969 verhuisden Jan en Jo samen met hun dochters Anja (1967) en Monique (1970) naar de Weg in den Berg. Ondertussen verrichtte Jan voor 35 jaar trouwe dienst bij Xerox terwijl Jo 25 jaar lang bij de Thuiszorg werkte. Inmiddels is het gouden bruidspaar met pensioen en heeft het alle tijd voor allerlei hobby's.

Jo gaat – net als buurvrouw Riek overigens – wekelijks bridgen en Jan knapt – net als buurman Hans – thuis graag elektronische snufjes op.

"Maar ik hou er ook van om dingen te organiseren hoor", vertelt Jan. "In de jaren 80 zaten onze dochters bij DSV, de drumband. Daar was ik toen vicevoorzitter. 'Duurt maar een paar uur in de week', zeiden ze voordat ik begon. Nou mooi niet, daar was ik de hele week mee bezig. Maar ik heb er wel erg van genoten!"

Vandaag de dag trekken Jan en Jo er graag op uit met de caravan. Een aantal keer gingen ze samen met hun trouwe buren, bijvoorbeeld naar het Zwarte Woud of Zuid-Limburg. Maar ook met het eigen gezinnetje gingen Jan en Jo gingen vaak op reis.

"Het is heerlijk om met de caravan op pad te gaan", zegt Jan enthousiast. "Je bent helemaal vrij. Je kunt doen waar je zin in hebt en kunt gaan en staan waar je wilt. Wij zijn vaak naar Tsjechië of naar Spanje geweest. En dan gingen we veel fietsen. Nu niet meer hoor, maar ik kan vertellen dat ze het maar raar vonden dat die opa van 65 daar steeds aan het mountainbiken was!"

Afgelopen 15 februari waren Jan en Jo 50 jaar getrouwd. Dit weekend wordt hun gouden huwelijk gevierd met een etentje met de broers en zussen. Gisteren – 17 februari – is het gouden jubileum al gevierd met de buren.

Maar wat is nou het geheim van een succesvol gouden jubileum? Zowel in huwelijk als met je buren? Jan: "Elkaar toch de ruimte geven. En er tegelijkertijd wel zijn op momenten dat je elkaar echt nodig hebt."


Beukfeest in Gryphus

Vierlingsbeek | Op zaterdag 27 februari vindt in het Vierlingsbeekse podium Gryphus de 24e editie van het Beukfeest plaats. Deze keer met als gasten de metalbands Distillator, Elizium en Panoptikon.

Headliner van de avond is de thrashmetalformatie Distillator. Distillator heeft al vele shows in binnen- en buitenland gespeeld, maar een mijlpaal was toch wel de supportshow voor Anthrax in 2015. Tevens kwam begin vorig jaar het debuut album Revolutionary Cells uit. Het is volgens velen één van de beste thrashalbums van Nederlandse bodem. Gryphus is geopend vanaf 20.30 uur, de eerste band start om 21.00 uur. De entree bedraagt 7,00 euro. Bezoekers jonger dan 20 jaar betalen 5,00 euro. Kaarten voor dit Beukfeest zijn te reserveren op internet via www.gryphus.nl.