Jeanne van Maarseveen speelt een van de rollen in de theatertour van Veldeke.
Jeanne van Maarseveen speelt een van de rollen in de theatertour van Veldeke. Foto: Henk Lammen

"Ik ben een echte laatbloeier"

Venray | Tien jaar geleden draafde Jeanne van Maarseveen (50) uit Leunen op als Zwarte Piet. Haar rol als knecht van de Goedheiligman beviel haar zo goed dat ze een weg zocht en vond in de theaterwereld. Dit jaar maakt ze deel uit van het gezelschap dat in het kader van het jubileumfeest van Veldeke de theatertour Limburgeren 2.0 verzorgt in Limburgse theaters. "Ik ben een echte laatbloeier", lacht de sympathieke toneelspeelster.

Door Henk Lammen

"Ja, die rol als Zwarte Piet", kijkt ze terug op haar 'theaterdebuut'. "Ik vond het zo leuk dat ik besloot om iets verder te gaan kijken in de amateurtoneelwereld. Uiteindelijk is het balletje gaan rollen." Ze speelde vier jaar lang rollen in een gezelschap dat optrad in Kasteelboerderij Horst. Alternatief, creatief theater dat haar op het lijf was geschreven. Ze nam vervolgens lessen bij Kunstencentrum Jerusalem en speelde rollen in Venrayse producties als Scrooge en de Klucht van Venray, maar neemt net zo makkelijk met Dave Cavis de rode draad van Kiendermök voor haar rekening. Op Youtube-filmpjes speelt ze regelmatig de moeder van de populaire Dylan Haegens. Ze is niet in een hokje te plaatsen. "Nee, voor mij is toneelspelen inspanning en vooral ontspanning. Een leuke hobby, zonder vastigheid. Ik rol eigenlijk van het ene in het andere. Dat is het leuke, het uitdagende ook." Veldeke Limburg bestaat 90 jaar en heeft daarom 2016 uitgeroepen tot Jaor van de Limburgse Dialekte. De theatertour langs Limburgse theaters heeft op zondag 21 februari de première in De Oranjerie in Roermond. De eerste voor publiek toegankelijke voorstelling is op donderdag 25 februari in Schouwburg Venray. De voorstelling Limburgeren 2.0 laat op kleurrijke wijze zien wat Limburg is, hoe Limburgers met elkaar omgaan, en welke opmerkelijke tradities, dialectverschillen, normen en waarden, culinaire en culturele gewoontes wij er op nahouden. Producent Maurice Ambaum van de Veldeke theatertour werkte al eerder met Van Maarseveen. Bij de totstandkoming van deze Limburgse productie dacht Tegelenaar Ambaum meteen aan de toneelspeelster uit Leunen. "Ik speel een naïeve boerendochter uit Veulen, Geeske Custers. Ik heb nooit mijn diploma gehaald en zit voor de zevende keer in een schoolklasje met leerlingen die inburgeren in Limburg. Iedereen spreekt andere dialecten en heeft een reden om het klasje te bezoeken. Een Belg, een Brabander, een Syriër en ik als boerendochter. We maken grapjes met elkaar, corrigeren elkaar, hebben plezier, we beleven alles samen wat Limburg in al zijn verschillende facetten is. Met thema's als het katholieke geloof, hoe begroet je elkaar, de eetgewoontes van mensen, hoe vier je carnaval. Het is in ieder geval geen kant-en-klaar komediestuk." Voor Van Maarseveen is de theateravond in Venray een thuiswedstrijd. Ze waarschuwt de bezoekers op voorhand. "Niet ieder dialect is even makkelijk te volgen", lacht ze hartelijk. "Maar ik hoop dat het grappig wordt en de mensen kunnen genieten." Met schaamrood op haar kaken, bekent ze tot slot dat ze nauwelijks op de hoogte was van de activiteiten van dialectvereniging Veldeke. "Als ik eerlijk ben, ik heb moeten googelen wat Veldeke eigenlijk allemaal deed. En dat is heel veel. Het is een bijzonder actieve vereniging."

Lezers van Peel en Maas kunnen nog steeds profiteren van de lezersactie en de voorstelling met 25% korting bezoeken. Ga daarvoor naar de website www.jaorvandelimburgsedialekte.nl.