De quadcrossers Job (links) en Wout Smits.
De quadcrossers Job (links) en Wout Smits. Foto: Rikus ten Brücke

Broers houden elkaar scherp

Ysselsteyn | De quadcrossers Job (15) en Wout (14) Smits mogen dan nog wel piepjong zijn, ze dingen nu al mee naar de prijzen bij de senioren. Peel en Maas ging bij het pijlsnelle tweetal op bezoek en vroeg hen naar hun verleden, heden, dromen en ambities.

Door Sven Poels

Ze zijn pas veertien en vijftien jaar oud, maar zeker geen groentjes in de wondere wereld van de quad-cross. Job en zijn broertje Wout, zoons van champignonteler Mark Smits uit Ysselsteyn, beoefenen de sport inmiddels al zo'n tien jaar.

"Het begon toen pap een quad moest maken voor iemand anders", herinnert Job zich nog. Vader Mark: "Toen deze eenmaal klaar was kwam van het een het ander." Zijn nieuwsgierige kinderen mochten achterop het land rondjes rijden en bleken dit warempel nog goed te kunnen ook. "Het is spelenderwijs begonnen en vervolgens uitgegroeid tot hun grootste hobby. Dat krijg je met zo'n gekke vader."

In 2010 ging Job voor het eerst wedstrijden rijden; drie jaar daarna was het de beurt aan Wout. "Eerst was ik bang, maar nu vind ik het leuk om te springen, snelheid te maken en het met anderen uit te vechten", laat de jongste en voorzichtigste van de twee weten. Ook 'wildebras' Job schuwt er niet voor om het gaspedaal diep in te drukken. "Ik vind het geweldig om hard te rijden."

De talentvolle snelheidsduiveltjes bleven niet onopgemerkt. Job werd in oktober vorig jaar kampioen in de klasse quads junioren en werd in navolging daarop genomineerd in de categorie Sporttalent van de gemeente Venray. "Mooi om mee te maken", aldus Job. Recentelijk maakten hij en zijn broertje tevens de overgang van de jeugd naar de senioren. Mark: "Voor Wout hebben we dispensatie aangevraagd; hij is nu de jongste in deze afdeling."

Door hun overstap moesten de gebroeders Smits ook overschakelen van een 85cc machine naar een 250cc machine. Job, die tijdens de eerste wedstrijd gelijk eerste werd: "We zijn van een tweetaktmotor naar een viertaktmotor gegaan.

Deze is zwaarder en sneller, ik heb het dan ook heel rustig opgebouwd." Ook Wout moest wennen aan zijn nieuwe bolide. "Ik wist niet wat ik kon verwachten. Toen ik er de eerste keer op zat, dacht ik: 'Hoe komt het ooit nog goed'." Gelukkig kwam het goed, want Wout reed in zijn eerste seizoen onder de volwassenen gelijk naar een verdienstelijke vierde plaats. "Ik ben een paar keer tweede en derde
geworden."

Job is altijd de bedrevenste van de twee geweest, maar of dat nog lang zo zal blijven is nog maar de vraag. "Wout wordt steeds beter", meent Job. "Tijdens de laatste wedstrijd haalde hij me zelfs in." Daarna, met een lach toevoegend: "Dus er moet wel wat veranderen."

Gezonde competitie houdt de gebroeders Smits scherp. Van misgunst is geen sprake. Wout: "We werken veel samen. We maken gezamenlijk de quads schoon en sporten samen." Vader Mark: "En de jongens zorgen zelf voor sponsoren." Alles voor het ultieme doel. Job: "We proberen op het hoogste niveau te komen." Wout, ten slotte: "Zolang het leuk blijft, blijven we ons daarvoor inzetten."