Dorpsforum Ysselsteyn draagt last van het verleden mee

YSSELSTEYN | Een jaar geleden maakte Ysselsteyn een nieuwe start. Met een dorpsforum en een vernieuwde dorpsraad. Het was een jaar van vallen en opstaan. Er zit nog altijd veel oud zeer en er heerst wantrouwen. Dat bleek maandagavond tijdens de forumbijeenkomst in gemeenschapshuis De Smelehof.

Door Henk Willemssen

De dertig forumleden konden hun 'tips en tops' kwijt over het afgelopen jaar. De stelling 'we moeten het verleden achter ons laten' kreeg de meeste stemmen. Dat wekte bevreemding bij een paar forumleden. De indienster lichtte haar stelling toe. "Ik erger me eraan dat we steeds oude koeien uit de sloot halen. We moeten vooruit en samen verder. Als het verleden zo'n rol blijft spelen, heeft het voor mij geen zin meer nog langer in het forum te blijven."

De perikelen begonnen medio 2013 toen dorpsraadvoorzitter Martin Houben, de opvolger van Sieb Nijssen, al snel weer opstapte. De onvrede stak de kop op. De dorpsraad kreeg het verwijt geen draagvlak te hebben in het dorp. Daarom werd voor een andere opzet gekozen. Met een breed samengesteld forum, dat de grote lijnen uitzet, en een vernieuwde dorpsraad. In februari 2015 was de aftrap. John Claessens werd gekozen tot dorpsraadvoorzitter en Martijn Arts als voorzitter van het forum. De dorpsraad is met slechts drie leden nog steeds niet op sterkte. "We zijn driftig op zoek", vertelde John Claessens. "We hebben diverse mensen benaderd maar we krijgen vaak 'nee' te horen. Ik weet niet waar het aan ligt. We zijn vooral op zoek naar jongeren. Dat is een belangrijke doelgroep."

Ook het dorpsforum heeft niet de gewenste samenstelling. Met 90 procent mannen en weinig jongeren. "Het is nog niet de afspiegeling van de dorpsbevolking", merkte Martijn Arts op. De stelling 'vernieuwing en verjonging bij forum en dorpsraad' stond op nummer twee. Gevolgd door 'meer eensgezindheid'. "Het zijn herkenbare punten. Daar gaan we dit jaar mee aan de slag", verwoordde voorzitter Arts. "We moeten meer eensgezindheid creëren en een streep zetten onder het verleden."

Ook bij de buitenwacht is er nog veel onduidelijkheid over de rolverdeling. De dorpsraad is uitvoerend en functioneert als een dagelijks bestuur. Daarboven staat het forum dat controle uitoefent. Enkele forumleden vinden dat ze daarom beter geïnformeerd moeten worden over de zaken die de dorpsraad uitvoert. Dat stuitte weer op verzet van anderen. "Ik wil niet over iedere stoeptegel een mail krijgen. Alstublieft niet", merkte Paul Verhoeven op. Martin Houben en Willie Koonings vonden dat het een kwestie van vertrouwen is. "We moeten vertrouwen hebben in het handelen van de dorpsraad."

Dat bleek een heikel punt. Hennie Beelen gooide de knuppel in het hoenderhok. "Een kleine groep doet het werk. Terwijl een grote groep, het forum, er voor spek en bonen bijzit." Het leidde tot hoongelach in de zaal. Martijn Arts greep direct in."Ik stop deze discussie. We kunnen er een hele avond over praten, dat heeft nu geen zin."