Verzet in Veulen tegen varkensstal

VEULEN | Bewoners van de Drabbelsweg in Veulen verzetten zich tegen de komst van twee varkensstallen in hun straat. Vanwege overlast en gezondheidsrisico's.

Op 23 februari bespreekt de gemeenteraad het eindrapport van de dialoog intensieve

veehouderij. Tijdens de bijeenkomsten in juni en onlangs bij de commissievergadering vroeg Theo Bronswijk van de bewonersgroep aandacht voor de situatie aan de Drabbelsweg. De komst van 6000 vleesvarkens in Veulen was mede de aanleiding om een brede dialoog op te starten.

In andere dorpen, zoals in Oirlo en Ysselsteyn, doen zich vergelijkbare situaties voor. De buurt komt in opstand tegen de uitbreiding of vestiging van grote veehouderijen. Eerst wordt getracht door bemiddeling (mediation) de partijen dichter bij elkaar te brengen. Zo'n traject levert niet altijd het gewenste resultaat op. De veehouder volhardt in zijn plan en heeft niet de financiƫle middelen om de gewenste technische voorzieningen te treffen om de stof-, geluid- en stankoverlast te verminderen. Als de buurtbewoners op hun strepen blijven staan, dan ontstaat er een impasse en dreigt een langdurig juridisch conflict.

Ook in Veulen heeft mediation niets opgeleverd. De bewonersgroep vindt dat de varkensstallen thuishoren in een landbouwontwikkelingsgebied en niet aan de Drabbelsweg 'waar nog geen stal te bekennen is.' Theo Bronswijk verzocht om bouwaanvragen en bestemmingsplannen, die stuiten op veel weerstand van de buurt, in de ijskast te zetten. Totdat het nieuwe beleid (ruimtelijke kwaliteit, leefomgeving en schonere stallen) voor de intensieve veehouderij duidelijk is.