Optocht voor vijfde keer afgeblazen

VENRAY | Voor de vijfde keer ging de optocht in Venray niet door. Sinds dat in 1946 het carnaval een herstart maakte na de oorlogsjaren. Door de voorspelde zware windstoten – die trouwens uitbleven - viel maandagochtend het besluit het evenement af te blazen. Bij de vorige afgelaste edities waren een ramp (1953), sneeuw (1969), echte storm (1990) en oorlog (1991) de spelbrekers.

De laatste keer dat de optocht op carnavalsmaandag niet door de Venrayse straten trok is alweer 25 jaar geleden. Vanwege de Golfoorlog besloot De Piëlhaas zowel de kinderoptocht als de grote optocht in 1991 te annuleren. Er was dat jaar veel verwarring bij de Limburgse carnavalsverenigingen. In de meeste dorpen in de gemeente Venray ging de optocht wel gewoon door.

Een jaar eerder waren de weersomstandigheden veel slechter dan dit jaar. Er stak op maandag 26 februari 1990 een hevige storm op. Het bestuur van De Piëlhaas stelde het besluit lang uit, maar besloot maandagochtend vlak voor 12.00 uur de optocht alsnog te cancellen. Net als dit jaar vanwege de veiligheid voor de deelnemers en de toeschouwers. Ook de tent van D'n Hazekeutel op het Henseniusplein werd toen gesloten. Een week later, op zondag 4 maart, trok de optocht alsnog door Venray.

In 1969 gooide het barre winterweer roet in het eten. Het sneeuwde hevig tijdens het carnavalsweekeinde. Op de vroege maandagochtend 17 februari werd de route met vereende krachten geheel sneeuwvrij gemaakt. Maar het bleef onophoudelijk doorsneeuwen en een paar uur later bleek al het werk voor niets. De straten waren onbegaanbaar door een vers pak sneeuw en de optocht kon niet doorgaan. De trottoirs lagen bedolven onder een sneeuwwal van wel een meter hoog. Net als in 1990 vond de optocht zes dagen later plaats. Op zondag 23 februari 1969 trok de bonte stoet onder een stralend lentezonnetje door Venray.

In 1953 werd het complete carnavalsprogramma geschrapt – inclusief de optocht op maandag 9 februari - vanwege de watersnoodramp in Zeeland in de nacht van 31 januari en 1februari.

De optocht heeft vaker te kampen gehad met barre weersomstandigheden. Zoals tijdens de ijskoude carnavalsdagen in 1986 en 1994. Na stevige nachtvorst kwam overdag de temperatuur niet boven het vriespunt uit. Omdat tijdens de kinderoptocht in 1986 enkele klarinetten door de vorst waren gebarsten, trokken er een dag later geen blaasinstrumenten mee. Ook in 1994 moesten de fanfares en harmonieën vanwege de vrieskou veel muziekinstrumenten thuislaten.


'Geschiktheid wandel- en fietspaden'

Venray | Het Gehandicapten Platform Venray (GPV) zet zich in om belangen te behartigen van mensen met een beperking.

De werkzaamheden van het GPV wordt volledig door vrijwilligers uitgevoerd. Dit jaar wil het GPV starten met een inventarisatie Geschiktheid wandel- en fietspaden voor gebruikers van een rollator, voor rolstoelgebruikers en voor mensen met een scootmobiel.

Ook mindervaliden houden van de natuur. In Venray en omgeving zijn vele wandel- en fietspaden. Helaas is het niet duidelijk welke van deze paden geschikt zijn voor mindervaliden Het GPV wil door de inventarisatie inzicht krijgen in de omstandigheden van de wandel- en fietspaden en hoopt daarmee te bereiken dat mindervaliden meer van de natuur kunnen genieten. Toegankelijkheid van fiets- en wandelpaden is echter niet alleen van belang voor mindervaliden, maar ook voor bijvoorbeeld (groot)ouders met kinder- of wandelwagens.

Voor de inventarisatie is het GPV op zoek naar mensen die hier een bijdrage aan willen leveren. Mensen die houden van wandelen en fietsen kunnen helpen.

Door het invullen van een checklist tijdens een wandeling of een fietstocht ontstaat inzicht in de geschiktheid voor mindervaliden. In de checklist staan de punten die voor mindervaliden van belang zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanwezige bewegwijzering, het onderhoud van paden, aanwezige rustbanken, bezienswaardigheden en mogelijke verbeteringen.

Wie als vrijwilliger aan de inventarisatie geschiktheid wandel- en fietspaden zijn medewerking wil verlenen, kan contact opnemen met secretaris Martien van Dijk, e-mail info@gehandicaptenplatformvenray.nl of telefoon (0478)550395.


Expositie Antoniusveld

Venray | In de huisartsenpraktijk van Medisch Centrum Antoniusveld in Venray is in de komende maanden een duo-expositie met kunstwerken van Mai Stevens en Frans Schmeetz te zien. Zij kennen elkaar vanuit de spreekkamer, waar het gesprek niet alleen ging over kwalen, maar ook over de gezamenlijke Zuid- Limburgse roots, de mijnen en de schilderkunst. Dat Mai de expressionist is en Frans meer de impressionist, wordt bij het bekijken van de expositie duidelijk. Wat zij gemeen hebben, is het durven werken met veel kleur, een emotionele brug.


Futsalmiddag

Venray | Op zondag 14 februari wordt voor de eerste keer voor iedereen van 15 tot en met 18 jaar een futsalmiddag gehouden in sporthal de Weert in Venray. De middag is opgezet in samenwerking met de buurtsportcoach van Venray Beweegt en de sportdocenten van het Raayland en Synthese. Het idee achter de futsalmiddag is om op sportgebied en als vrijetijdsbesteding jongeren een moment en plek te geven om met elkaar plezier te hebben. Door het te organiseren met een vrije inloop en voor 1 euro, is de toegang laagdrempelig. Er is begeleiding ter plekke.