Een kleurrijke stoet in Ysselsteyn, de regen mocht de pret niet drukken.
Een kleurrijke stoet in Ysselsteyn, de regen mocht de pret niet drukken. Foto: Henk Lammen

"Het leeft hier ontzettend"

Ysselsteyn | Hevige regenval leek even roet in het eten te gooien, maar dinsdagmiddag rond 14.00 uur – een halfuur na de oorspronkelijke aanvangstijd – kon de Ysselsteynse carnavalsoptocht toch van start gaan. Het halve dorp liep uit om de plusminus 50 nummers en honderden deelnemers in actie te zien.

Door Sven Poels

Dinsdag, 13.20 uur. In Venray en omstreken komt de regen met bakken uit de hemel. Zo ook in Ysselsteyn, waar deze middag vanaf 13.33 uur de jaarlijkse carnavalsoptocht gepland staat. Heel even wordt er gevreesd voor een Venrays scenario, dat wil zeggen afgelasting, maar zo ver komt het gelukkig niet. Wel wordt de start van de parade ien Piëlreuzenriek met een halfuur vertraagd, omdat, zo wordt voorspeld, de hemeldouche dan een stuk minder zou zijn. En dus wachten de tientallen al aanwezige toeschouwers, het merendeel gewapend met regenjas en paraplu, onder de afdaken en in het dorpscafé tot de stoet in beweging zal komen.

Hoewel het rond 14.00 uur nog steeds miezert, kan het feest dan toch beginnen. De carnavalsmuziek schalt door de straten, honderden kleurrijke nieuwsgierigen stellen zich op naast het asfalt. Bart Marcellis, voorzitter van carnavalsvereniging de Piëlreus, is in zijn element. "Ik ben zeker blij dat de optocht in Ysselsteyn, in tegenstelling tot die van Venray gisteren (maandag, red.), wel doorgaat." Het is dan ook niet zomaar een optocht, meent hij. "Dit jaar doen er weer rond de 50 nummers mee en ongeveer 500 deelnemers. Tel daar de toeschouwers bij op en je mag wel stellen dat de helft van het dorp – in totaal 2100 inwoners – uitloopt. Het leeft hier ontzettend."

Een divers gezelschap trekt aan ons voorbij. Zo zien we zakkenrollers (letterlijk), brokkenpiloten (kinderen die, met een beetje fantasie, overal tegenaan vliegen), 'underkoffers' (eveneens letterlijk) en, uiteraard, de mooiste praalwagens. "Er doen veel kinderen mee. Eenlingen, paren, maar ook verschillende buurten, verenigingen en vriendengroepen. Iedereen kan zijn of haar creativiteit kwijt, doen en maken wat ie wil." Wat opvalt is dat de lokale politiek er, ook dit jaar, genadig vanaf komt, net zoals dat overigens in andere Limburgse steden en dorpen het geval is. "Het gaat bijna nooit over politieke thema's. Of ik dat jammer vind? Nee, politiek en carnaval staan mijns inziens los van elkaar."

Wel zorgt het jaarlijkse vastelaovesritueel, inclusief bijbehorende optocht, voor het versterken van de lokale identiteit – een misschien wel toenemende behoefte in een almaar globaliserende wereld. "Mensen zoeken elkaar op, willen samen carnaval vieren. Voor die saamhorigheid en onderlinge band blijven ze graag in eigen dorp." Met 1160 (!) leden vormt de Piëlhaas daarbij het bindmiddel. "Dat aantal is inderdaad uitzonderlijk veel. Maar carnaval is hier dan ook een gigantisch iets." De prijsuitreiking vond plaats om 18.00 uur in de Smelehof. De winnaars: MISS VEÜREMD maar toch LEKKER (enkelingen en paren), Wie wil er mit os een slippertje maken (kleine groepen), Ysselsteyn op ut raendje (midden groepen), Biljartclub DE perfecte stoeët (grote groepen), DE REUZENSTEYNSE OPTOCHT (kleine wagens), Weej speule un toontje lager (grote wagens), Weej hebbe unne waterfiets (jeugd enkelingen en paren) en Weej vliege dur d'n optocht (jeugd groep/wagentje).