'Een ondoenlijk karwei'

VENRAY | Dorpen en wijken vinden dat de gemeente te ver doorschiet met burgerparticipatie. De dorps- en wijkraden wijzen het verzoek rigoureus af om mee te helpen met onkruidbestrijding. Het idee was dat verenigingen, zoals de KBO, de stoepen in de buurt onkruidvrij zouden gaan houden.

Door Henk Willemssen

"We gaan dat niet eens vragen aan de KBO. Het is een ondoenlijk karwei om de stoepen schoon te krabben. Er is geen beginnen aan om het bij te houden", zei voorzitter Theo Zegers in het dorpsradenoverleg. Ook bij de wijkraden kreeg ambtenaar Dave Groenen nul op rekest

De gemeente Venray zit in de maag met de onkruidbestrijding. Vanaf dit jaar is het gebruik van het chemische middel glyfosaat verboden op verhardingen in de openbare ruimte. Daarnaast is het budget ingekrompen naar 57.000 euro.

De gemeente hoopte de klus bij de dorps- en wijkraden neer te leggen. Het zou mooi passen in het kader van burgerparticipatie. In de dorpen zorgen de KBO-clubs al voor het groenonderhoud. Maar dorps- en wijkraden zien het niet zitten de ouderen ook nog op te zadelen met onkruidbestrijding. Het onkruidprobleem doet zich vooral voor op plekken waar weinig wordt gelopen. Zoals aan de rand van het trottoir, rond lantaarnpalen en in de goten langs de weg.

Dave Groenen zei vorige week in het dorpsradenoverleg dat er nog geld over is voor een veegbeurt per jaar. Het borstelen van de stoepen heeft niet zo veel zin, meende hij. "Omdat dan de wortels van het onkruid in de grond blijven zitten."

Het gaat in de gemeente in totaal om 10.000 are stoepen en andere verhardingen. "Bij een oppervlak van 2.000 are staan geen huizen. Daar moet de gemeente met een alternatieve methode aan de slag", aldus Groenen. Hij hoopt een beroep te kunnen doen op de burgers. "Dat de mensen de verantwoording nemen de stoep voor hun deur schoon te houden. Vergelijk het met het sneeuwruimen. Maar het is niet verplicht. We kunnen de mensen niets opleggen."

Theo Zegers meende dat het vooral een financiƫle kwestie is. "Want er zijn alternatieve middelen in de handel." Dave Groenen reageerde dat het nog niet duidelijk is of die gebruikt mogen worden. "De verhardingen gaan er vanaf dit jaar sowieso in kwaliteit op achteruit. We zullen het krappe budget zo effectief mogelijk gaan inzetten."