De optocht in Venray ging maandag niet door, in Ysselsteyn trotseerden de deelnemers een dag later de regen.
De optocht in Venray ging maandag niet door, in Ysselsteyn trotseerden de deelnemers een dag later de regen. Foto: Henk Lammen

Optocht Venray zondag!

Venray | De optocht van Venray, die maandag vanwege het verwachte slechte weer werd afgelast, trekt zondag vanaf 13.11 uur door de straten van Venray. Daarna is de prijsuitreiking. Dat maakte voorzitter Jan Arts van De Piëlhaas woensdag bekend. "Gekeken is naar zaterdag of zondag. Zaterdag bleek geen optie omdat dan de parkeerplaatsen voor het winkelcentrum moeilijk bereikbaar zijn."

De route is gelijk aan de geplande route van maandag. "Mogelijk dat, naast de vaste deelnemers, ook andere dorpen zoals Geijsteren, Wanssum en Blitterswijck zondag aanhaken. Zij hebben normaliter ook hun optocht op maandag."

De Piëlhaas kiest tevens voor zondag omdat het een zo volledig mogelijke optocht door Venray wil laten trekken. Bij een keuze voor halfvasten bestaat het risico dat een aantal wagens al verkocht is.

Maandagochtend, luttele uren voor het geplande begin, werd bekend dat de bonte stoet wegens de voorspelde windstoten niet door zou gaan. Wagenbouwer Leo Goumans: "De teleurstelling was groot, al snappen we dat veiligheid boven alles gaat." Gaat de optocht wel door? Dat was de vraag die de gemoederen bezighield in de aanloop naar maandag, de dag waarop regen en zware windstoten voorspeld was. Maandag omstreeks 10.30 uur kwam het bevrijdende antwoord uit de mond van Jan Arts: "In goed overleg met de gemeente, de burgemeester en de politie hebben we het besluit genomen om de optocht niet te laten doorgaan."Een puur verstandsmatige keuze. "Het is spijtig en jammer voor de vrijwilligers die er al die uren in gestoken hebben, maar we moesten de emoties buiten beschouwing laten en een bewuste, rationele beslissing nemen. Tussen 14.00 uur en 17.00 uur is redelijk tot slecht weer voorspeld, in Venlo en Horst is alles afgelast. Wij hebben een van de grootste optochten in de regio; we zouden het onszelf niet vergeven als er iets gebeurt." John van Veghel, voorzitter van de commissie Optocht en Bals, noemde het niet doorgaan maandag 'ronduit pijnlijk'. "Iedereen baalt ervan, maar het is de minst slechte optie. Niets is zo erg als dat er gewonden vallen en dat we dan later zeggen 'hadden we maar'." Een alternatieve parade zonder hoge wagens was heel even een punt van discussie, maar dat plan werd snel afgeschoten. "Dat zou dan een optocht zijn die het net niet is." De 15 wagenbouwers stonden al in de startblokken toen het slechte nieuws hen bereikte. Een 'klotegevoel' overheerste, aldus Leo Goumans van BKT (Braoj, Kloi en Techniek). "We hebben meer dan een half jaar drie keer per week aan de prinsenwagen gewerkt. Het resultaat is mooi geworden. De teleurstelling was maandag dan ook ontzettend groot, al snappen we dat veiligheid boven alles gaat."