Prins Paul VI en zijn adjudanten Sjoerd en Ben genieten in de jacuzzi.
Prins Paul VI en zijn adjudanten Sjoerd en Ben genieten in de jacuzzi. Foto: Hoedemaekers Venray

"Roetsj is feest van herkenning"

Venray | Zaterdag 6 februari vond tussen 12.33 uur en 17.30 uur de tiende editie van de Vastelaovesroetsj plaats, oftewel de officieuze opening van vier doldwaze carnavalsdagen in hartje Venray. Wim Peeters, voorzitter van de commissie Roetsj, is tevreden over het verloop: "Het was een feestje als vanouds, met weinig tot geen incidenten."

Door Sven Poels

Op klaarlichte dag – 14.15 uur, de zon breekt even door – loopt Lucas Philipsen (16) in apenpak en met een versgetapt biertje in de hand door het centrum van Venray. De normaalste zaak van de wereld, want het is carnavalszaterdag: het begin van de Vastelaovend en al sinds tien jaar de dag dat ien Rooy de zogenaamde roetsj plaatsvindt. Op het Schouwburgplein (en de Grote Markt, sinds een paar jaar de plek voor het Iensjekke) drommen dan duizenden carnavalisten uit de regio samen om het begin van vier dagen 'burgerlijke ongehoorzaamheid' te vieren en te hossen op de welbekende hoempapa-muziek. Zo ook Lucas: "Normaal ga ik uit in Boxmeer, maar voor de roetsj kom ik speciaal naar Venray." De relatieve kleinschaligheid is de reden waarom hij het festival in zijn eigen woonplaats verkiest boven, bijvoorbeeld, de Boètegewoeëne Boètezitting in Venlo. "In Venlo zijn er meer jongeren, maar de sfeer in Venray is goed en iedereen kent elkaar. Daarom ben ik nu al voor de vijfde keer hier." Even verderop zien we Tiny Peeters, een kleine mevrouw met een grote carnavalssjaal om de nek. Ze viert naar eigen zeggen 'al zolang als dat ik oud ben' Vastelaovend in Venray. "Zeg maar 70 jaar", aldus de 72-jarige. De sfeer omschrijft ze als 'heel gezellig'. "De mensen zijn vrolijker, aanspreekbaarder, kijken niet meer zo zuur." Wim Peeters, voorzitter van de commissie Roetsj – onderdeel van carnavalsvereniging de Piëlhaas in Venray – noemt de Vastelaovesroetsj 'een feest van herkenning'. "99, misschien wel 100 procent van de bezoekers komt voor de gemoedelijkheid, het elkaar weer ontmoeten en zien." Het evenement, tien jaar geleden begonnen als 'huiskamerfeestje' voor hooguit een paar honderd mensen, trekt anno 2016 zeven- tot achtduizend man.

Peeters, een dag later tevreden terugblikkend op het tweede lustrum: "Op beide pleinen was het ook deze keer goed druk, maar niet overvol. Het was een feestje als vanouds, met weinig tot geen incidenten." Het muzikale programma werd ingevuld door onder andere Spik en Span (winnaar LVK 2015 en 2016), Big Benny, Weej-Dreej en Toddezèk. "Daarmee hebben we een aantal provinciale en regionale toppers binnen weten te halen", aldus Peeters. Ook Venrayse artiesten lieten van zich horen tijdens de start van het Iensjekke op de Grote Markt, want, zo benadrukt Peeters: "Het is een lokaal evenement." Door het hoge 'Venray-gehalte' vreest Peeters geen concurrentie van de Zoepkoel in Venlo. "Het idee voor de Vastelaovesroetsj is zo'n twaalf jaar geleden ontstaan, juist met als insteek om niet hetzelfde te gaan doen als de Boètegewoeëne Boètezitting. We bouwen echt een Venrays feestje, met voornamelijk mensen uit de gemeente, plus Overloon en Vierlingsbeek. Dat is tot nu toe een succes gebleken, en hopelijk mag het dat nog heel lang zijn."