Secretaris Marianne Janssen en voorzitter Jacques Oomen van Adelbert Venray .
Secretaris Marianne Janssen en voorzitter Jacques Oomen van Adelbert Venray . Foto: Henk Lammen

Diepte in met Adelbert

Venray | Hebt u een brede interesse en zou u graag thema's tot de bodem willen uitspitten? Adelbert Venray biedt u de mogelijkheid. Voorzitter Jacques Oomen: "We proberen constant aan te zetten tot reflectie."

Door Sven Poels

Met elkaar in discussie treden. Nadenken over de zaken des levens. Nieuw, genuanceerd licht op een bepaalde kwestie werpen. Bij Adelbert Venray gaan ze er acht keer per jaar goed voor zitten. "We streven ernaar om telkens nieuwe, vaak actuele onderwerpen aan te boren", vertelt secretaris Marianne Janssen-Cortenbach. "Van zwarte gaten tot aan Tsjechische muziek en literatuur." Voorzitter Jacques Oomen: "We proberen constant aan te zetten tot reflectie, de boel op een informele manier te relativeren."

        

Dit gebeurt van september tot en met april een keer per maand, afhankelijk van het jaargetijde in hotel de Witte Hoeve of het Theehuis van het Odapark. Op deze maandagavonden – vaak de tweede van de maand – wordt er een lezing gehouden. Sprekers zijn veelal hoogleraren die komen vertellen over hun vakgebied. "We willen het programma zo gevarieerd mogelijk maken", aldus Oomen. "Medische, technische, historische, kunstzinnige, filosofische, religieuze en lokale onderwerpen komen aan bod."

Concrete thema's in het nog lopende seizoen waren/zijn onder andere media-ethiek (9 november vorig jaar), de schilder Jeroen Bosch (11 januari jl.), de beeldenstorm (14 maart) en Burgerparticipatie in perspectief (11 april). De eerstvolgende lezing, volgende week maandag (15 februari), gaat over de wederopbouw van Rotterdam (zie kaderbericht).

Oomen: "Professor Joost Schrijnen komt dan vertellen over de stedenbouwkundige ontwikkeling van deze mijns inziens enige stad in Nederland met de allure van een metropool." Aan het eind van elk seizoen staat er tevens een excursie op het programma. "Naar aanleiding van onze volgende lezing gaan we mogelijk in mei of juni naar Rotterdam."

Adelbert Venray, een van de zes lokale/regionale afdelingen van de landelijke Adelbertorganisatie – in 1934 opgericht om katholieke intelligentsia een debatplatform te bieden –, zit zelf ook op de overtreffende trap. "We zijn de grootste", vervolgt Oomen trots. "We hebben op dit moment 125 lidmaatschappen per adres, en dat aantal groeit nog steeds. Daar zijn de andere verenigingen wel jaloers op." De Venrayse tak staat bovendien bekend als open, persoonlijk en levendig. "Onze leden zijn alert, geïnteresseerd en gemotiveerd. De meeste mensen kennen elkaar, de sfeer is gemoedelijk en plezierig. Bovendien is iedereen vrij om introducés mee te nemen."

        

Leden van Adelbert Venray komen niet alleen uit Venray. Janssen: "We zien mensen uit heel de regio, bijvoorbeeld uit Bergen, Boxmeer en de Maasdorpen." Oomen vult aan: "We hebben een heel gevarieerd publiek, zowel mannen als vrouwen. Wel is het zo dat het merendeel 50-plus is; jongeren moet je met een lichtje zoeken." Vers bloed is dan ook zeer welkom. "Je hoeft niet noodzakelijk van christelijke huize te zijn om je bij ons aan te sluiten. Want hoewel we de onderwerpen behandelen met respect voor onze katholieke oorsprong, staan we open voor iedereen." Is uw (algemene) interesse gewekt en wilt u meer weten over Adelbert Venray? Kijk dan op www.adelbertvenray.nl. Wilt u lid worden (kosten 35 euro per jaar) of een keer vrijblijvend een lezing bijwonen, stuur dan een mail naar info@adelbertvenray.nl.


De Locht

Melderslo | In streekmuseum De Locht in Melderslo zijn op zondag 14 februari enkele klokkenmakers aan het werk en er wordt vakkundige toelichting gegeven bij de klokken van Jan Wilmar die in De Locht worden geëxposeerd. Ook kunnen er vragen over een eigen uurwerk worden gesteld. Het muzikale optreden wordt verzorgd door het koperensemble uit Broekhuizenvorst. Tevens kan er kennis worden genomen van de nieuwe wisselexpositie Joodse Onderduikkinderen. Het museum is open op woensdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De demonstraties beginnen om 13.00 uur.