Wederopbouw van Rotterdam

Venray | Professor Ir. J.M. (Joost) Schrijnen houdt voor Adelbert Venray op maandag 15 februari in De Witte Hoeve een lezing met de titel De wederopbouw van Rotterdam. Aanvang: 20.15 uur.

Kern is dat de transitie in Rotterdam in fasen lijkt te verlopen, terwijl tegelijkertijd de onvermijdelijkheid ook lijkt te bestaan. Al in de 19e eeuw verwoestte Rotterdam een deel van haar binnenstad door de aanleg van het luchtspoor, wat inmiddels is gesloopt.

Voor de Tweede Wereldoorlog waren er al veel tekenen van de moderne stad, zoals de demping van de Coolsingel en de bouw van de Van Nelle fabriek. Het bombardement bracht een ontwikkeling teweeg die eigenlijk niet zo was voorzien, maar die wel gunstig leek op weg naar een moderne stad.

Gelukkig zijn de eerste wederopbouwideeën, die al drie weken na de ramp ontstonden, niet gerealiseerd. Een moderne stad. Maar de haven ontwikkelde zich naar zee, en daarmee ontstond een nieuwe situatie van 'de stad aan de haven' naar 'de stad aan de rivier', en inmiddels regionale stad met ambities voor metropoolvorming.

De sociale en culturele werkelijkheid speelt ons erg parten. Het was de rijke stad met arme bewoners, en nu ook de arme stad met arme bewoners.

Toch is Rotterdam in een revival. World Expo kandidaat 2025. Joost Schrijnen (1947) is stedenbouwkundige, afgestudeerd aan de TU Delft in 1973. Hij is RO managementconsultant met zijn eigen adviesbureau Ruimte voor Ontwikkeling en werkt aan de toekomst van de Vlaamse Kust en aan de samenhang tussen mobiliteit en ruimte in stedelijke netwerken in Nederland.

Schrijnen was onder andere, directeur Ruimte en Mobiliteit bij de provincie Zuid Holland en lid van de directie van de Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting Rotterdam.

Daarnaast was hij deeltijdhoogleraar Stedenbouwkundig ontwerpen Stad en Regio en praktijkhoogleraar Strategie en Planning aan de faculteit Bouwkunde TU Delft. Het bestuur van Adelbert Venray heet leden, met of zonder introducé, van harte welkom.