'Oostrum niet blij met Stationsweg'

OOSTRUM | Enkele inwoners van Oostrum verzetten zich tegen de nieuwe inrichting van het kruispunt Stationsweg-Mgr. Hanssenstraat. De gemeente heeft hier een inritconstructie aangelegd. Het kruispunt zou daardoor onveilig zijn, vooral voor het langzaam verkeer.

Als oplossing wordt een verhoogd kruispuntplateau voorgesteld. "Het is een heikel punt", zei dorpsraadvoorzitter Bas Künen maandag in het dorpsradenoverleg. "Niet iedereen is blij met de huidige situatie. Daarom hebben we Veilig Verkeer Nederland ingeschakeld voor een 'second opinion'. Dan komt er voor iedereen duidelijkheid."

Een buurtbewoner heeft op eigen initiatief al een extern verkeerskundig advies ingewonnen. Dat stuurde hij door naar de gemeente als alternatief plan. Toch wil de gemeente niet opnieuw de aansluiting Stationsweg-Mgr. Hanssenstraat op de schop nemen. In een antwoordbrief laat het college weten dat bewust voor de huidige constructie is gekozen. Met als doel automobilisten op de Stationsweg te ontmoedigen om rechtdoor over de Mgr. Hanssenstraat door het centrum van Oostrum te rijden. 'Het college is er niet van overtuigd dat deze oplossing beter is dan de huidige oplossing. We zijn er geen voorstander van de verkeerssituatie ter plaatse opnieuw op de schop te nemen en er de benodigde gelden voor uit te trekken.'

Ook het aanbrengen van een rood-witte markering op de zuidelijke tak van de Stationsweg, ziet het college niet zitten. Het zou een betere bescherming bieden aan voetgangers. Het college meent dat het verloop van de bocht in de Stationsweg duidelijk genoeg is. 'Extra obstakels in het trottoir vinden we onwenselijk.'


'Geen ingreep in parkeerproef'

VENRAY | Het college heeft niet ingrepen tijdens de eerste parkeerproef. Dat stelt verkeerswethouder Ike Busser (Samenwerking). Half januari besloot het college plotseling de parkeerwachters weer op pad te sturen vanwege de toenemende overlast van foutgeparkeerde auto's.

Daardoor is de proef met gratis parkeren in het centrum van Venray mislukt. Die conclusie trekken Samenwerking en SP. De proefperiode liep van 18 november tot 1 februari. Door de parkeerwachters weer in te schakelen, zijn de (nadelige) effecten van het gratis parkeren niet goed zichtbaar meer, vinden de twee partijen.

Samenwerking verweet het college ook dat er geen enkel overleg is geweest met de politiek. "U verandert eenzijdig de spelregels", zei fractieleider Martin Leenders.

Daar is Ike Busser het niet mee eens. Hij verklaarde dat de parkeerwachters al vier weken voor de ingangsdatum van 18 november 'uit het straatbeeld zijn gehouden'.

"Omdat ze hun werk niet meer fatsoenlijk konden doen. Ze werden heel agressief bejegend doordat mensen wisten dat het betaald parkeren toch zou worden afgeschaft."

Volgens Busser kwamen er gaandeweg de proefperiode steeds meer klachten van burgers over foutgeparkeerde auto's. "We hebben nooit gezegd dat we niet meer zouden optreden tegen parkeerexcessen. Het beeld van de raad dat het college besloten zou hebben tot het tegelijkertijd beëindigen van het optreden tegen strafbare feiten kunnen wij niet plaatsen."

Busser vindt dat er niet is ingegrepen in de parkeerproef. "De parkeerwachters hebben werkzaamheden uitgevoerd waarvoor ze bevoegd en aangesteld zijn. Er was geen aanleiding om de raad te informeren of te consulteren."


Dorpen: opvang statushouders

VENRAY | De dorpsraden in de gemeente Venray maken zich sterk voor het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

De dorpsraden kijken in hun dorp of er al panden leegstaan en informeren bij de eigenaar of hij die tijdelijk wil verhuren. De verzamelde adressen worden doorgegeven aan Wonen Limburg.

De woningcorporatie gaat bekijken of het huis geschikt is voor bewoning en verhuur. Vervolgens wordt met de eigenaar een contract voor tijdelijke verhuur opgesteld.

De betrokkenheid van de dorpsraad houdt dan niet op. "Wij willen zorgen voor een warme ontvangst", zegt voorzitter Theo Zegers van het dorpsradenoverleg. "De nieuwe dorpsbewoners gaan we helpen, zodat ze zich snel thuis voelen. Daar betrekken wij uiteraard de mensen in het dorp bij. We kijken wie op welk gebied iets voor de nieuwkomers kan betekenen."


Leren omgaan met overval of diefstal

VENRAY | Op woensdag 24 februari is er in het gemeentehuis een bijeenkomst voor alle ondernemers in het Venrayse centrum. Winkeliers en horeca worden wegwijs gemaakt hoe ze het beste kunnen omgaan met een overval of winkeldiefstal.

De gemeente wijst erop dat criminelen het gebruik van geweld niet schuwen. Ook krijgen winkeliers steeds vaker te maken met afpersing. "Het is geen gevechtstraining", zegt burgemeester Hans Gilissen. "De avond is gericht op de plaatselijke ondernemers. Hoe ze het beste met criminaliteit kunnen omgaan. En beter nog, hoe ze het kunnen voorkomen."

De gemeente Venray organiseert deze bijeenkomst samen met de politie van het basisteam Venray-Gennep en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Een overval, afpersing, winkeldiefstal, geweld en agressie hebben grote impact op ondernemers en hun medewerkers. Niet alleen financieel maar ook emotioneel. Preventieve maatregelen kunnen helpen. Zoals bijvoorbeeld het gezamenlijk openen en sluiten, duidelijke huisregels en het stimuleren van pinbetalingen.