Ron van der Hoof is uitgeroepen tot beste bondscoach van 2015.
Ron van der Hoof is uitgeroepen tot beste bondscoach van 2015. Foto: World Archery

Ron van der Hoff de beste

Ysselsteyn | Ron van der Hoff uit Ysselsteyn is uitgeroepen tot de beste handboogcoach van de wereld in 2015. De onderscheiding werd uitgereikt tijdens het World Archery Gala in het Amerikaanse Las Vegas. Namens Van der Hoff, die niet aanwezig kon zijn op het gala, nam handboogschutter Sjef van den Berg vorige week vrijdag de award in ontvangst.

Door Henk Lammen

"De award is nu in het vliegtuig op weg naar Nederland", antwoordt Van der Hoff maandagavond op de vraag of de onderscheiding al een prominente plek heeft gekregen in de woning. De inwoner van Ysselsteyn was zelf niet aanwezig bij de uitreiking, waaraan een groot toernooi is gekoppeld. "Het laatste indoortoernooi in het wereldbekercircuit. Met ruim 3000 deelnemers een echte happening. Onze verantwoordelijkheid ligt echter niet bij het indoor, vandaar dat ik het toernooi en het gala aan me voorbij heb laten gaan." De Nederlandse boogschutters kenden onder leiding van de Ysselsteynse bondscoach een uitstekend jaar. Het Nederlands team won brons tijdens de eerste Europese Spelen in Baku en Sjef van den Berg pakte individueel zilver. Van den Berg won ook zilver tijdens het Olympisch testevent in Rio. Bij de WK outdoor in Kopenhagen werd het damesteam tweede en veroverde Rick van der Ven eveneens zilver. "Het was een prima jaar", bevestigt de 37-jarige Van der Hoff de resultaten in 2015. Vanwege die prestaties werd de inwoner van Ysselsteyn met vier andere bondscoaches genomineerd voor de titel beste handboogcoach. De Nederlander kreeg de voorkeur boven Ya Ping Shih (Australiƫ), Yang Changhoon (Zuid-Korea), Mads Krogshede (Denemarken) en David Ricardo Heber (Colombia). Vrijdagnacht volgde hij via internet wel de uitreiking van de prijzen. "Of ik verrast was?", herhaalt hij de meest voor de hand liggende vraag toen zijn naam werd genoemd als beste bondscoach. "Natuurlijk, maar je hoopt wel dat je wint. Van de andere kant, de andere vier bondscoaches verdienden de onderscheiding net zo veel als ik", relativeert hij bescheiden. Toch is hij stiekem enorm trots. Een erkenning voor de geleverde prestaties. Al laat hij dat niet blijken. "Voor een jury is het altijd moeilijk om een keuze te maken. Maar ik ben uiteraard wel heel blij met deze erkenning. Dat gevoel overheerst. Zeker omdat de winnaars zijn gekozen door een vakjury, mensen die er over nagedacht hebben. En er verstand van hebben. Dat is toch anders dan dat een publieksjury mag kiezen. Dan is er toch altijd een bepaalde gunfactor die de doorslag geeft."

De komende maanden staat alles in het teken van de Olympische Spelen in augustus van dit jaar in Rio de Janeiro (Braziliƫ). Ron van der Hoff is met zijn technische staf en atleten volop in voorbereiding op dit mega-evenement, waar Nederland in ieder met het herenteam en de heren individueel aan de start verschijnt. Alles moet wijken voor het ene grote doel: presteren in Rio. Het voorlopige team van zes schutters wordt tijdens verschillende (wereldbeker)wedstrijden en toernooien, waaronder het nationale Olympisch kwalificatietoernooi (OKT), eind juni teruggebracht naar drie handboogschutters die Nederland mogen vertegenwoordigen op de Spelen. Nu de definitieve selectie nog niet bekend is, houdt de handboogcoach zich op de vlakte over de doelstelling van de Nederlandse equipe. "We gaan ruim voor het vertrek naar Rio onze doelstellingen met de sporters en het NOC bespreken. Het mag duidelijk zijn dat onze doelen ambitieus zullen zijn. Daar moet de komende tijd ook alles voor wijken."

Op korte termijn hoopt Van der Hoff duidelijkheid te hebben over een langer verblijf bij de Nederlandse Handboog Bond. Aan het einde van dit jaar loopt zijn contract af. "Beide partijen hebben de intentie om met elkaar door te gaan. Willen graag verder. De bedoeling is om ruim voor de Olympische Spelen duidelijkheid te verschaffen. Een periode van acht jaar is een mooi traject om een team te vormen."