Afbeelding
Foto: ron koenen

Expositie De Lepkes Vrollie

Venray | De Lepkes Vrollie (De Lapjes Vrouwen) is een groep van zes vrouwen uit Venray en omgeving, die elkaar hebben gevonden in hun gemeenschappelijke hobby: quilten!

De groep bestaat uit (zie foto van links naar rechts); Ans Jubbega, Toos Voermans, Greet Bonte, Els Bloemen, Jacqueline Clephas en Leny de Vaan. Jaren geleden zijn de meeste groepsleden begonnen bij Greet Bonte op naailes en daar besmet geraakt door het quiltvirus.

De meesten van de groep komen al meer dan 15 jaar bij elkaar en hebben buiten het quilten al veel lief en leed met elkaar gedeeld. Op onze maandelijkse bijeenkomsten, elke keer op toerbeurt bij een van de leden thuis, worden onze quilts, quiltpatronen en quiltboekjes bekeken, advies gegeven betreffende het maken van de quilts en komen ook de meest uitgebreide onderwerpen aan bod; van politiek tot het ouder worden én ruilen wij allerlei tijdschriften.

In de groep wordt zowel op traditionele wijze gequilt; Bargello, Baltimore, Dear Jane, Watercolor, Glas in Lood, Steck en Weck, Dronkemanspad, als ook de vrije manier van quilten; Mola, Lotus van Caïro, Naar een Ton Schulten, Hexagon, traditionele patronen naar eigen inzicht veranderen/verwerken en wordt er aan art-quilten gedaan; naar eigen ontwerp en fantasie een quilt maken (hier is vooral onze senior Ans erg goed in).

"Meestal maken we per seizoen een gezamenlijk werk", melden de creatieve dames. " Hetzij samen een quilt of ieder een quilt met dezelfde opdracht. We kunnen stellen dat hobby en plezier op de voorgrond staan. Daarnaast gaan we voor een mooi resultaat. Buiten onze maandelijkse bijeenkomsten bezoeken we regelmatig een tentoonstelling om prachtige werken van collega-quilters te bewonderen en inspiratie op te doen. Zo gaan we ieder jaar naar de expositie georganiseerd door het Quiltersgilde en vaak naar de Europese Quilttentoonstelling in Veldhoven, die nu naar Maastricht wordt verplaatst. Dat kan een mooi dagje uit worden."

Daarnaast worden er soms workshops gevolgd, zoals botje bij botje, glas in lood en stof verven. "Verder hebben we zelf een paar maal geëxposeerd, onder meer in een bibliotheek en pas geleden in het GGZ- gebouw in Boxmeer. En nu exposeren wij tot eind april in het medisch centrum de Wieënhof aan de Leunseweg."