Afbeelding
Foto: ron koenen

De legende van Sint Joris en de draak

Venray | In augustus 2016 vindt in Beesel het Draaksteken plaats. In een groots opgezet openluchtspel wordt de legende van Sint Joris en de draak uitgebeeld. Voor de eerste keer werd de strijd tussen goed en kwaad in 1793 opgevoerd. Tot aan de Franse tijd gebeurt dit jaarlijks. Daarna om de paar jaar en vanaf 1939 wordt het inmiddels tot een volwaardige theaterproductie uitgegroeide spel uitgevoerd om de zeven jaar.

De traditie van Draaksteken is opgenomen in de nationale inventaris van Unesco Immaterieel Erfgoed. Ter gelegenheid hiervan wordt in het Limburgs Museum van 23 april, de naamdag van St. Joris, t/m 30 oktober een cultuurhistorische tentoonstelling ingericht waarin draken een belangrijke rol vervullen. Een prominente plaats op deze tentoonstelling zal worden ingenomen door de beeldengroep Sint Joris en de draak uit de Petrus' Bandenkerk uit Venray. Dit is een van de mooiste complete St. Jorisgroepen uit de 16e eeuw.

De eikenhouten beeldengroep heeft een hoogte van 110 cm, breedte van 130 cm en bestaat uit zes delen: Sint Joris, het paard, de draak, de koningsdochter, een schaapje en een lans en wordt gedateerd rond 1500.

St. Joris (die officieel Gregorius van Lydda heette) leefde in de 3e eeuw in Klein Aziƫ en stierf als martelaar in 303. Toen St. Joris in dienst van het leger van Keizer Diocletianus opdracht kreeg om de christenen te vervolgen, weigerde hij dit, waarna hij gemarteld en gedood werd. De afbeelding waarin St. Joris de draak (symbool voor het heidendom en het kwaad) overwint, symboliseert de bekering van de stad tot het christendom.

Hij werd door Richard Leeuwenhart rond 1190 benoemd tot patroon van de kruisvaarders en van Engeland. Hij is ook patroonheilige van onder andere boeren, mijnwerkers, militairen, ruiters en scouts.

Volgens de legende uit de 13e eeuw, zou St. Joris een koningsdochter gered hebben, die op het punt stond geofferd te worden aan een draak die de omgeving onveilig maakte. Er moest elke dag een schaap geofferd worden aan het monster, of, als dat niet voorhanden was, een jong meisje. St. Joris doodt de draak, waarna de koning en zijn volk zich bekeren tot het christendom.

Aanvankelijk maakte de groep deel uit van een altaar, sinds het midden van de 19e eeuw is het een losstaande beeldengroep die nu in het midden van de noordbeuk is geplaatst.

Behalve de draak van St. Joris, zijn er nog drie beelden met een draak in de Grote Kerk, namelijk St. Antonius Abt (twee keer) en de H. Margaretha. Ook het laatst genoemde beeld zal deel gaan uitmaken van de expositie.

Foto en tekst: Leonie Cals. Bronnen: www.draaksteken.nl Beesel; www.petrusbandenkerkvenray.nl; Kathedraal van de Peel. SVM secretariaat Vliezenweg 1, 5801 JC Venray, e-mail: venraymonumentaal@live.nl