Fusie inVENtief en PP2?

VENRAY | inVENtief (2 zetels) en PP2 (3 zetels) willen gaan fuseren. Beide lokale partijen gaan meer samenwerken met als doel een fusie voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. De twee fracties streven naar een 'groot en sterk lokaal front in de gemeenteraad'.

Door Henk Willemssen

In december gingen de ledenvergaderingen akkoord met het onderzoek naar een samenvoeging. De politieke leiders Carla Brugman (PP2) en Tino Zandbergen (inVENtief) gaan de gezamenlijke aanpak verder uitwerken.

"De afgelopen jaren hebben onze partijen regelmatig een eensluidend geluid laten horen", zegt Carla Brugman. "We zochten elkaar op veel dossiers op. Samen zijn we sterker." Tino Zandbergen ziet de belangstelling voor lokale politiek toenemen. "Dat is ook geen wonder want er hoeft geen rekening te worden gehouden met een landelijke partijlijn. Onbevangen vanuit de wortels van de samenleving bedrijven we enthousiast transparante lokale politiek."

Beide, nog vrij jonge, lokale partijen hielden onlangs al een gezamenlijke nieuwjaarsborrel. inVENtief vierde afgelopen najaar zijn tienjarig bestaan. PP2 is al een fusiepartij die in 2009 werd opgericht vooruitlopend op de gemeentelijke herindeling.

Lokaal Aktief uit Venray ging toen samen met een afsplitsing van de Progressieve Kombinatie (PK) uit Meerlo-Wanssum. PP2 behaalde bij de verkiezingen van november 2009 vier zetels met Hans Teunissen als lijsttrekker. Hij is nu gedeputeerde voor D66 in Maastricht. PP2 afficheerde zich met de landelijke partijen D66 en GroenLinks. Ook de huidige D66-wethouder Martijn van der Putten was in de beginjaren politiek actief voor PP2. Na de heroprichting van D66 in Venray verdwenen de democraten uit PP2. Bij de verkiezingen in maart 2014 moest PP2 een zetel inleveren. Lijsttrekker en fractieleider is Carla Brugman. Zij is tevens Statenlid van GroenLinks.

Bij de oprichting van inVENtief waren de voormalige VVD-raadsleden Piet Kienhuis en Gerard Thijssen nauw betrokken. Thijssen was de eerste lijsttrekker en van 2006 tot 2010 het enige raadslid. Hij werd daarna opgevolgd door Tino Zandbergen. inVENtief verdubbelde in 2014 naar twee zetels.

De Venrayse gemeenteraad telt momenteel acht partijen, waarvan drie lokale. Samen hebben ze acht van de 27 zetels. De oudste lokale fractie is Samenwerking (3 zetels) dat samen met CDA en D66 de coalitie vormt.