Afbeelding

Limburg gaat voor insecten

Venlo | De vraag is niet of insecten gegeten gaan worden, maar wanneer. Het is slechts een kwestie van tijd wanneer de eiwitten in voeding en veevoer worden vervangen door eiwitten uit insecten. Dit werd de 240 bezoekers van het congres: 'Insecten, het voedsel van de toekomst' wel duidelijk. Ze melden zich naar afloop dan ook in groten getale aan bij het IPIP (Insect Protein Innovation Platform).

Op dit moment is de vraag naar insecten al groter dan het aanbod. "Als de Europese regelgeving insecten in veevoer toestaat, dan zijn ze niet meer aan te slepen", aldus IPIP. Het is nu zaak om als regio klaar te zijn als de storm losbarst. Alleen zo kan Zuidoost-Nederland als agrarisch gebied ontpoppen tot het kloppende hart van de wereldwijde insectenkweek.

Er ligt een blauwe oceaan aan marktkansen voor insecten. Zeker nu de groeiende wereldbevolking en de stijgende welvaart de vraag naar eiwitten opstuwen. Voor een duurzame voedselproductie kunnen we niet langer meer om insecten heen. Kansen te over, het is slechts een kwestie van bukken, volgens IPIP. Het congres vond plaats in de Villa Flora op het voormalige Floriadeterrein in Venlo. Juist op dit terrein is het oog gevallen voor de opzet van een insectencampus. Een ruimte waar kennis over het kweken van insecten verder ontwikkeld wordt en de verwerking tot verschillende eindproducten uitgetest kan worden. De campus vormt straks het kennispunt voor de insectenbranche. Gemeenten en Provincie Limburg juichen dit initiatief enorm toe. Zij zoeken immers al enige tijd naar een nieuwe bestemming voor het terrein. Voor de komende jaren zijn kwaliteit, kostprijs en continuïteit van de beschikbaarheid de belangrijkste speerpunten. Of zoals IPIP het zegt: "Er moet flink opgeschaald worden. Met meer schaalgrootte gaat de kostprijs vanzelf ook omlaag." Maar ook doormiddel van automatisering en klimaatbeheersing kan de kostprijs verder verlaagd worden.

De regionale overheden en onderwijsinstellingen in een straal van 100 kilometer rondom Venlo waren aanwezig tijdens het congres. Zij ondersteunen de plannen van IPIP volledig. Overheden zijn immers op zoek naar alternatieve werkgelegenheid in deze regio. Onderwijsinstellingen willen de opleidingen laten aansluiten bij de branche van de toekomst. Het congres vormde een inspiratiebron voor mensen die momenteel zich al bezighouden met insecten of voor mensen die hun toekomstig businessmodel op deze nieuwe sector willen afstemmen. Het aantal partners van IPIP is dan ook flink gestegen tijdens en na het congres. Op dit moment worden al deze opgaves geïnventariseerd en beraadt IPIP zich over het vervolgtraject. Maar één ding is zeker, dit gaat een vervolg krijgen. Foto: IPIP.