Grote overlast van grondtransport?

WANSSUM | Vanaf 2017 wordt er binnen vijf jaar 3,6 miljoen kubieke meter grond verplaatst voor de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Het leeuwendeel is afkomstig uit de twee hoogwatergeulen en de acht kilometer lange oude Maasarm.

In de commissie Wonen uitte Dickie Minken (PvdA) haar zorgen. Ze rekende voor dat er liefst 257.000 vrachtwagens nodig zijn voor het zandtransport. Volgens Peter de Vet, projectleider van de gemeente, gaat het om 180.000 voertuigen. "Het is een heel grote operatie", zei Minken. "Het is ondenkbaar dat vrachtauto's dag in, dag uit over smalle wegen en door Blitterswijck en Wanssum gaan rijden." Ze pleitte daarom voor een transportbeheersplan. "Zodat het goed geregeld is wat wel of niet is toegestaan. Het is ontoelaatbaar dit aan de aannemer over te laten." Cees de Vocht (inVENtief) wees op mogelijke grondfraude. "Het zijn enorme grondverplaatsingen. Het komt voor dat grond wordt vermengd met andere stoffen. We moeten daarom kiezen voor betrouwbare transporteurs."

Peter de Vet zei dat de aannemer een transportbedrijf selecteert. "Het transport is vergunningplichtig. Het moet op een verantwoorde manier gebeuren." Hij verwacht dat het meevalt met de overlast. De grond wordt deels hergebruikt in het gebied. Zand en grind uit de hoogwatergeulen worden als bouwstoffen verkocht. De opbrengst van deze winning is nodig voor de financiering van het project. "Veel grond wordt met schepen afgevoerd naar depots langs de Maas", zei De Vet. Volgens hem heeft het uitgraven van de klimaatbuffer tussen Blitterswijck en Ooijen 'geen ontoelaatbare' overlast veroorzaakt. "En hier is toch 300.000 kubieke meter grond uitgegraven."