Blitterswijck: plan nieuw dorpshuis

Blitterswijck | De projectgroep uit Blitterswijck heeft vrijdag bij de gemeente Venray het plan ingediend voor een grondige opknapbeurt van het verouderde gemeenschapshuis. Het huidige gebouw aan het Plein wordt een multifunctionele accommodatie voor alle verenigingen. De facelift vergt een investering van 1,6 miljoen euro. Het dorp rekent op een bijdrage van de gemeente van 725.000 euro en op een subsidie van 350.000 euro van de provincie Limburg.

In de gemeente Venray zijn veel dorpen aan de slag gegaan met hun gemeenschapshuis. Vanaf 2018 moeten de accommodaties op eigen benen staan. Vooruitlopend hierop kunnen de dorpshuizen met financiële steun van de gemeente op orde worden gebracht.

De dorpsraad en de stichting Gemeenschapshuis hebben samen met de verenigingen de projectgroep Multifunctioneel Gemeenschapshuis Blitterswijck opgezet. Na het inventariseren van alle accommodatiewensen luidde de conclusie dat een grootscheepse verbouwing plus uitbreiding de beste oplossing is. Dit betekent dat nevenvestiging 't Honk – de voormalige kleuterschool aan de Maasweg – wordt afgestoten. Het gebouw 't Honk is sinds 1986 eigendom van de stichting Gemeenschapshuis en de grond is van de gemeente Venray. Een projectontwikkelaar heeft interesse om er zorgwoningen te bouwen.

Tijdens de dorpsavond in juni 2014 was er veel steun voor het plan. Alleen jongerencentrum DIM had als vaste gebruiker van 't Honk bedenkingen. In mei 2015 is het schetsplan gepresenteerd tijdens de jaarvergadering van de dorpsraad. Het kon rekenen op grote instemming en enthousiaste reacties. Daarna is het samen met de gemeente uitgewerkt tot een echt projectplan. Dit is nu ingediend bij de gemeente.

Het gemeenschapshuis van Blitterswijck is zestig jaar oud. In 1956 werd het nieuwe gemeenschapshuis geopend. De zaal en de caféruimte bieden nog steeds onderdak aan veel verenigingen en activiteiten. In de jaren tachtig kwam de voormalige kleuterschool er als tweede gemeenschapsaccommodatie bij. Na een verbouwing kregen kinderopvang en peuterspeelzaal onderdak in 't Honk. Nu is het het vaste onderkomen van jongerencentrum DIM, ouderenvereniging KBO en damesgym.

In de toekomst veranderen de behoeften aan gemeenschapsruimten. De totale bevolking van Blitterswijck blijft stabiel rond 1100 inwoners. Maar er komen steeds meer ouderen, terwijl het aantal jongeren juist afneemt. De KBO is straks de grootste vereniging van het dorp en groeit nu al uit haar jasje in 't Honk.

Het in stand houden van twee verouderde accommodaties is niet langer haalbaar. 't Honk en het gemeenschapshuis voldoen niet meer aan de behoeften en ze zijn erg kostbaar in het onderhoud.


Zorgen uitbreiding bedrijf Holthees

HOLTHEES | Raadslid Maarten Wiggers de Vries (PK) is bezorgd over de vergroting van het agrarische bedrijf De Groot aan Vliegenberg in Holthees. De gemeente Boxmeer wil een vergunning afgeven voor de uitbreiding met 900 varkens, 35 fokstieren, 20 kalveren en 20 paarden.

Het PK-raadslid wijst erop dat het toch al grote bedrijf op slechts driehonderd meter ligt van de dorpskern van Holthees. Mede door de komst van een mestverwerkinginstallatie, voor de verwerking van 18.000 ton mest per jaar, zal de (verkeers)overlast in Holthees nog meer toenemen, vreest hij. Het college reageert dat de aanvraag van De Groot aan de wettelijke eisen voldoet. Ook aan de regels voor geur, ammoniak en fijnstof. De procedure loopt al vanaf 2012. De aanvraag is tussentijds enkele keren gewijzigd. In december 2015 is het ontwerpplan gepubliceerd.

Volgens Wiggers de Vries heeft De Groot zich in het verleden vaker niet gehouden aan de wet en regelgeving. Daardoor heeft de gemeente moeten ingrijpen. "Met handhaving, het opleggen van een dwangsom en het inzetten van bestuursrechtelijke middelen. Het wekt dan ook verbazing dat u nu opnieuw meewerkt aan verdere uitbreiding", stelt het raadslid.

Wiggers de Vries heeft de indruk dat de gemeente voorrang geeft aan de belangen van de agrarische ondernemer boven de leefbaarheid van de inwoners van Holthees.

Lange tijd was er sprake van een verplaatsing van het bedrijf aan de Vliegenberg naar het landbouwontwikkelingsgebied Overloonsche Vlak. De gemeente meldt dat De Groot in 2009 besloot van deze verhuizing af te zien, omdat de financiering niet rond kwam.

Volgens het college zal het aantal vrachtbewegingen niet toenemen vanwege de uitbreiding. De helft van de te verwerken drijfmest wordt van buitenaf aangevoerd. Daar tegenover staat dat het bedrijf zelf geen mest meer hoeft af te voeren.