PvdA hekelt communicatie college over rondweg Wanssum

WANSSUM | PvdA-raadslid Henk Bisschops hekelde in de commissievergadering de gang van zaken over de rondweg in Wanssum. De PvdA vindt het onverteerbaar dat de rondweg niet het allereerste project is dat wordt aangelegd in de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Terwijl dit een duidelijke voorwaarde was van de gemeenteraad. Toen vijf jaar geleden 7 miljoen euro beschikbaar werd gesteld.

Door Henk Willemssen

In september 2015 meldde het projectbureau tijdens een informatieavond in Wanssum dat de rondweg op de lange baan geschoven dreigde te worden. Op 3 november nam de gemeenteraad een motie aan - ingediend door PvdA en inVENtief - met de bevestiging dat de rondweg er als eerste moest komen.

De raadsinformatiebrief die het college daarop stuurde riep voor de PvdA weer nieuwe vragen op.

Wethouder Jan Loonen (CDA) greep de gelegenheid aan om uitvoerig uit de doeken te doen hoe het proces is verlopen. Venray heeft te maken met vijf andere partijen (provincie, ministerie, Rijkswaterstaat, waterschap en Horst aan de Maas). "In 2010 was er nog geen plan en geen geld", zei Loonen. "Pas in 2012 is er een bestuursovereenkomst gesloten en is de 210 miljoen euro veiliggesteld."

Hij schetste dat het met zes partijen lastig onderhandelen is. "Omdat ze allemaal eigen wensen hebben. Het is constant vechten om die allemaal in het project te realiseren. De rondweg is voor Venray heel belangrijk, maar veel minder voor de andere partijen." Sterker nog, de rondweg is helemaal geen wezenlijk onderdeel van het project, schetste Loonen. "Want het gaat om de verplichte hoogwaterbescherming. Om een daling van de waterstand met 35 centimeter te bereiken. De rondweg is daarvoor helemaal niet nodig. Het is eigenlijk maar een bijvangst, omdat het al een langgekoesterde wens in Wanssum was." Jan Loonen vertelde dat de voorwaarde van de raad uit 2010 al geschonden is. Want er zijn al andere werkzaamheden verricht. Zo is er een klimaatbuffer aangelegd tussen Blitterswijck en Ooijen en de havenkades in Wanssum zijn al voor miljoenen gerenoveerd.

Over de rondweg komt medio dit jaar duidelijkheid zodra de aanbesteding is afgerond. Er zijn nog drie marktpartijen in de race. De wethouder hield nog alle opties open. "Het kan goed zijn dat de rondweg er dadelijk toch als eerste komt. Maar het kan ook dat de aanbesteding mislukt. Het is een heel duur project en het is zeer moeilijk om alles binnen het budget te realiseren."

De rondweg kan sowieso niet in een keer worden aangelegd, meende Loonen. Want het bedrijf Topterra zit in de weg op de plek waar de brug over de haven komt. Als het eerste deel van de rondweg klaar is, moet eerst Topterra verhuizen naar een andere locatie aan de nieuwe haven. Pas daarna komt de brug en kan het laatste stuk van de rondweg worden afgerond. "Als we de rondweg in een keer willen aanleggen, dan moet er tijdelijke huisvesting komen voor Topterra. Dat gaat miljoenen kosten", waarschuwde Loonen. Bovendien zweven bezwaren van enkele burgers tegen de rondweg boven de markt. "Als zij doorprocederen tot bij de Raad van State dan kan het wel drie jaar vertraging opleveren. Daar kan dit project helemaal niet op wachten."

Henk Bisschops was niet onder de indruk van het relaas van de wethouder. "U heeft wel heel veel woorden nodig om iets goed te praten", reageerde de PvdA'er.

"Het gaat erom dat het college al veel eerder wist dat het raadsbesluit niet haalbaar was. Daarover had u de raad moeten inlichten. Dat is niet gebeurd." Via deze krant kwam het nieuws in september naar buiten. "Pas daarna kwam die raadsinformatiebrief. Dit is slordig en niet de manier waarop u met de raad behoort om te gaan. Als u ons op tijd op de hoogte had gesteld, was er niets aan de hand geweest", zei Bisschops. "Maar wij wisten van niets. En nu is het te laat er nog iets van te vinden."

Jan Loonen trok het boetekleed aan. "Dit kan ik mezelf verwijten. Ik zal nog beter moeten communiceren. Maar het was zeker niet de bedoeling iets in de doofpot te stoppen. Daar heb ik ook geen enkel belang bij."