De boerenbruiloft in 1982.
De boerenbruiloft in 1982. Oude foto

Boerenbruiloft 1982

Venray | De eerste vermelding van een boerenbruiloft was in 1582, toen de Saksische keurvorst August in Dresden een boer en boerin tijdens een groot ritueel in 'd'n onech' verbond.

Toen was het ook geen echte bruiloft en waren het ook geen echte boeren, maar de adellijke stand. De echte boeren kregen de rol van de heren. Het was een 'omkeerritueel', waarin de rollen bewust werden omgedraaid. Deze rolwisseling was bedoeld om zich aan het boze oog te onttrekken. Binnen de adellijke kringen geloofde men namelijk dat het boze oog van de goden bij het begin van de lente op hen gericht was vanwege hun falen in het voorbije jaar. Ze dachten dit 'gevaar' te kunnen ontlopen door zich tijdens deze bruiloftsfeesten te verkleden en te gedragen als boeren, personen onder aan de maatschappelijke ladder.
In Noord- en Midden-Limburg is de boerenbruiloft niet weg te denken tijdens de Vastelaovend en maakt het ritueel een belangrijk onderdeel uit van de vastelaovescultuur. Zo ook in Venray. De foto is van de boerenbruiloft in 1982. V.l.n.r.: Vorst Wim Smits; boerebruud Toos Peters Cuypers (Toos van Sjeng van de Lottumse veldwachter); boerebruudegòm Theo Janssen (Thei van Jeu Bòtter); Prins Joos III Truijen. De boerebrulleft werd georganiseerd door de personeelsvereniging van het St.-Elisabeth Ziekenhuis. (De Baetermakers). Vastelaovesvereniging De Piëlhaas vierde in dat najaar haar 4x11-jubileum. De Gulden Humor werd in Venray uitgereikt aan Toon Kortooms.

Foto: archief Vastelaovesverieëneging De Piëlhaas. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas inzien. Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.