De bewoners van de Oranjebuurt vierden samen het begin van het nieuwe jaar.
De bewoners van de Oranjebuurt vierden samen het begin van het nieuwe jaar.

Oranjebuurt aan de slag

Venray | Op donderdag 14 januari vierden de bewoners van de Oranjebuurt samen het begin van het nieuwe jaar met een nieuwjaarsbijeenkomst in de aula van de Petrus' Bandenschool.

Het was de tweede belangrijke stap op weg naar 2025. De eerste stap was de brainstormbijeenkomst in september vorig jaar over de vraag: 'Hoe willen wij de komende jaren in onze buurt samen leven?'

Die avond leidde tot de oprichting van allerlei werkgroepen. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst vertelden zij aan de Oranjebuurt wat zij hebben gedaan en bereikt.

Om te beginnen is al enkele maanden geleden een contactmiddag gestart: buurtgenoten ontmoeten elkaar elke vrijdagmiddag in het EVA-gebouw (de voormalige Petrus' Bandenschool) in de Dokter Poelsstraat. Alle Oranjebuurtbewoners zijn er welkom. Het is zo'n succes dat extra vrijwilligers nu al welkom zijn.

De jeugd in de buurt heeft massaal een enquête ingevuld waaruit blijkt dat het over het algemeen prima opgroeien is in de Oranjebuurt. En de werkgroep Verkeer en Veiligheid bracht in kaart hoe de bewoners denken over de parkeerplannen in Venray en gaf dat door aan de gemeenteraad.

Wat ook opviel tijdens de presentaties, is dat werkgroepen zorgvuldig te werk willen gaan. Zo inventariseert de werkgroep Criminaliteit op dit moment eerst waar eventueel actie gewenst is, omdat de overlast binnen de buurt nogal uiteenloopt. Ook de werkgroep Mantelzorg gaat niet op eigen houtje van alles organiseren, maar probeert een nuttige aanvulling te zijn op bestaande activiteiten van bijvoorbeeld De Zonnebloem en de KBO.

De werkgroep Buurtactiviteiten peilde ter plekke via handopsteken de behoefte aan een buurtfeest (dat de bestaande straatfeesten niet in de weg zal zitten). En Vrouwencentrum EVA vertelde graag te willen samenwerken met de buurt – zowel met de vrouwen als de mannen. EVA onderzoekt de mogelijkheden om voorafgaand aan de contactmiddag een eetpunt te organiseren.

Hoe worden al deze activiteiten en plannen gecoördineerd? In elk geval niet door een omvangrijk bestuur dat veel vergadert, maar wel door een klein clubje enthousiastelingen dat de bewoners waar nodig ondersteunt. Niet meer, niet minder.

Na de presentaties konden de bewoners in gesprek met elke werkgroep om vragen te stellen, ideeën aan te dragen en plannen te maken. Dat leverde bijvoorbeeld het idee op om een buurtapp in het leven te roepen. Net als tijdens de eerste bijeenkomst was het enthousiasme van de aanwezigen ook deze keer groot. En net als toen waren er ook nu weer zo'n honderd Oranjebuurtbewoners aanwezig.

De meesten bleven nog lang napraten, onder het genot van zelf meegenomen drankjes en hapjes, die ze deelden met elkaar. Eigen initiatief dus, samen delen, samen aan de slag. Dat is de aanpak in de Oranjebuurt op weg naar 2025.

Jeugdpaartje leest voor

Venray | Het jeugdboerenbruidspaar van D'n Hazekeutel uit Venray, bestaande uit Fleur Aarts en Quinn van Heeswijk, leest op donderdag 4 februari in het kader van de Nationale Voorleesdagen voor in kinderdagverblijf Circustent.

?In Venray ?doen de locaties van Spring Kinderopvang mee aan de Nationale Voorleesdagen. Het thema en prentenboek van dit jaar is 'We hebben er een geitje bij'. Van woensdag 27 januari t/m zaterdag 6 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Op heel veel plekken in Nederland lezen bekende en minder bekende personen voor aan kinderen. Ook ?veel locaties van Spring Kinderopvang ?doen hieraan mee.