Afbeelding
Foto: ron koenen

Raayland 24e op NK Debatteren

Venray | Het Raayland College uit Venray kwam zaterdag in actie in de finale van het NK Debatteren voor Scholieren op de Universiteit Utrecht.

Het debatteam greep naast de titel Nederlands kampioen en behaalde uiteindelijk de 24e plek. Het team van het Utrechts Stedelijk Gymnasium ging voor de derde maal op rij met de winst naar huis. Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Ministerie van Veiligheid en Justitie. De Universiteit Utrecht moedigt scholieren graag aan extra activiteiten te ontwikkelen naast hun schoolcarrière en is daarom gastheer voor deze finale van het NK Debatteren voor Scholieren.

De scholieren hebben over de volgende stellingen gedebatteerd: Nederland moet deelnemen aan de bombardementen tegen ISIS in Syrië (finalestelling). Arme landen moeten de basisscholing van allen verkiezen boven de universitaire scholing van enkelen. De overheid moet religieuze instellingen, waar extremistisch gedachtegoed openlijk wordt gepredikt, sluiten. Er zou een vettaks moeten komen (improvisatiestelling Jort Kelder). Lidmaatschap van de Europese Unie is een voordeel voor Nederland (improvisatiestelling). De missie van het Nederlands Debat Instituut is om de nieuwe generatie te ontwikkelen in mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Met succes, elk jaar neemt de achterban toe: bij de start van de organisatie achttien jaar geleden werd op scholen niet of nauwelijks gedebatteerd, maar inmiddels is debatteren als lesmethode erkend en gevierd door docenten, leerlingen en wetenschappers. Scholen omarmen ons initiatief als onderdeel van spreekvaardigheid (Nederlands) of burgerschap (Maatschappijleer). Jaarlijks doen meer dan 500 scholen met de debatactiviteiten van het Nederlands Debat Instituut mee.


Match

Venray | Steunpunt Vrijwilligerswerk Venray Match is voor Proteion Welzijn op zoek naar een bezoekvrijwilliger. Taakomschrijving: De dame op leeftijd is op zoek naar iemand die met haar een keer per week in de avonduren of in het weekend iets leuks wil ondernemen. Eisen: Affiniteit met ouderen, interesse in de medemens en om kunnen gaan met professionals. Steunpunt Vrijwilligerswerk Venray Match, Dr. Poelsstraat 6, 5802 AX in Venray, telefoon (0478)516995, e-mail info@vrijwilligerswerkvenray.nl. Zie ook www.vrijwilligerswerkvenray.nl.