Leden van de werkgroep die het paardenevenement organiseren.
Leden van de werkgroep die het paardenevenement organiseren. Foto: Henk Lammen

'Uniek paardenevenement'

Venray | Zeven paardensportverenigingen en twee maneges in de gemeente Venray slaan de handen in elkaar en houden op woensdag 10 februari een dressuurdag in manege Hermkushof in Merselo. "Een uniek evenement", aldus Ingrid Schoonderbeek van Paardensportvereniging Venray. "Het is voor het eerst dat de verenigingen samen een evenement van deze omvang organiseren."

Door Henk Lammen

De indoor dressuurdag in de manege in Merselo begint om 14.00 uur met dressuur voor menners. Achtereenvolgens is het de beurt aan de manegeruiters, de pony's B tot en met Grand Prix en de paarden B tot en met Grand Prix. "Het is wel de bedoeling dat de ruiters zelf een begeleider meenemen die video-opnamen maakt van de proef. De jury spreekt dan het commentaar, de punten en de tips live in tijdens de proef. Desgewenst kan met toestemming van de ruiter het commentaar live te horen zijn, zodat ook het publiek kan leren van de beoordeling van de jury. De dressuurdag is bij uitstek een ideale gelegenheid om als ruiter de puntjes op de i te zetten voor een officiële dressuurwedstrijd of als voorbereiding op een kampioenschap", aldus Ingrid Schoonderbeek die in een werkgroep zit die de organisatie van het evenement voor haar rekening neemt.

Daarvan maken leden van zeven verenigingen deel uit: St. Jan Merselo, LR & PC Nobel Oostrum, St. Joris Wanssum, Ons Genot Leunen, Menvereniging Peel en Maas, LR & PC Ysselsteyn en De Eendracht Castenray. Ook Ruitersportcentrum Vlakwater Venray en Manege Hermkushof Merselo zijn in de werkgroep vertegenwoordigd.

De groep heeft de handschoen opgepakt om de dressuurdag te organiseren. "Het evenement wordt breed gedragen. Dat maakt deze dag ook zo bijzonder. Dat zeven paardensportverenigingen en twee maneges in de gemeente Venray met elkaar samenwerken. Aswoensdag is natuurlijk niet de ideale dag om iets te organiseren, maar we hopen desondanks dat genoeg ruiters zich aanmelden. In navolging van dit evenement bestaan er al vrij concrete plannen voor een Kids Doedag. We dromen zelfs stiekem weer van een wedstrijd in het centrum van Venray, zoals die in het verleden ook heeft plaatsgevonden. Dat iedereen op een unieke locatie kennis kan maken met de paardensport." Als het aan Schoonderbeek ligt is het evenement de voorbode van een vergaande samenwerking tussen de verenigingen die uiteindelijk moet leiden tot één grote paardensportvereniging in de gemeente Venray. De eerste aanzet hiervoor werd in 2010 gegeven, de laatste jaren zijn de plannen in een stroomversnelling gekomen. Ingrid Schoonderbeek maakt deel uit van de stuurgroep ('de denkers') en de werkgroep ('de doeners') die dit proces in goede banen moeten leiden.

Voor de leden van beide werkgroepen is de meerwaarde van een grote paardensportvereniging duidelijk. "Alle verenigingen kampen met dezelfde problemen, lopen tegen dezelfde moeilijkheden aan. Het werven van vrijwilligers, de financiën en de organisatie van wedstrijden zijn enkele voorbeelden. Door samenwerking kun je mogelijk die problemen oplossen." Een ding staat vast, de initiatiefnemers waken er voor om te hard van stapel te lopen. "Een paardensportvereniging in Venray is nu nog een grote stip aan de horizon, maar wel het uiteindelijke doel. Het belangrijkste is dat we van onderuit input krijgen, dat het initiatief vanuit de leden ontstaat en een groot draagvlak heeft. Anders is het gedoemd om te mislukken. Alle belanghebbenden dienen overtuigd te zijn van het nut van een grote vereniging en er achter te staan. Als we dit kunnen realiseren, dan maken de plannen kans van slagen."

De kosten voor de dressuurdag bedragen tien euro per proef voor de menners en de paarden. Voor de pony's wordt een bijdrage gevraagd van 7,50 euro per proef. Opgeven kan via email paardensportvenray@outlook.com.