Te veel fijnstof legkippen

VENRAY | Acht legkippenbedrijven in de gemeente Venray veroorzaken te veel fijnstof. Dat blijkt uit de lijst die het ministerie van Infrastructuur en Milieu onlangs publiceerde. In Nederland gaat het in totaal om 72 veehouderijen. Na de grote uitschieter Nederweert (18 bedrijven) is Venray de gemeente met de meeste overlast van fijnstof door pluimveehouderijen. Op de voet gevolgd door de 'kippengemeenten' Barneveld (7), Asten (6) en Ede (6).

Door Henk Willemssen

De lijst is opgesteld door het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) dat jaarlijks een monitor houdt. Toon Kerkhoff (PP2) stelde dinsdag vragen in de commissie Wonen. Opvallend is dat de buurgemeenten Boxmeer en Deurne ieder met slechts één bedrijf voorkomen op de lijst. In Horst aan de Maas gaat het om twee kippenbedrijven, beide in Meerlo.

Wethouder Ike Busser (Samenwerking) verklaarde dat de overschrijding het gevolg is van het verbod op legbatterijen dat op 1 januari 2012 is ingegaan. Kippenbedrijven zijn toen veelal overgeschakeld op volièrehuisvesting. "Met als gevolg een forse toename van de emissie", aldus Busser.

De acht Venrayse legkippenbedrijven liggen in Merselo (Kleindorp), Oirlo (Molenhoek) en zes in Ysselsteyn. Vier aan de Ysselsteynseweg, een aan de Deurneseweg en eentje aan de Rouwkuilenweg. Doordat in Ysselsteyn vijf bedrijven dicht bij elkaar binnen een straal van een kilometer liggen, wordt de overschrijding nog eens extra versterkt.

Vorig jaar stonden nog tien Venrayse bedrijven op de lijst. Busser lichtte toe dat de overheid in 2009 gestart is met de terugdringing van fijnstof. Tot 2014 waren er subsidies voor het treffen van maatregelen in de stallen. Op 1 augustus 2015 is het besluit voor emissiearme huisvesting van kracht geworden. "Maar dit geldt alleen voor nieuwe stallen", zei Ike Busser. "Niet voor bestaande inrichtingen die al vergund zijn. De gemeente kan dus geen maatregelen afdwingen."

PP2 wilde weten of de gemeente contact heeft gezocht met de acht ondernemers. Dat beaamde Busser. "We hebben gesproken over de overschrijding en de te treffen maatregelen. Het is gewenst de aanzienlijke overschrijding van fijnstof te verminderen."

Eén Venrays bedrijf staat al drie jaar op de lijst. De norm is een concentratie PM10 met een daggemiddelde van meer dan 50 microgram per vierkante meter gedurende minimaal 35 dagen per jaar.