Drie leden weg bij dorpsraad

BLITTERSWIJCK | Drie leden zijn na een meningsverschil opgestapt bij de dorpsraad van Blitterswijck.

Twee weken geleden trok Louis van de Ven zich terug na een aanvaring op Twitter. Enkele leden vonden dat de dorpsraad excuses moest aanbieden aan Van de Ven. Dat gebeurde niet waarop Ilse Gooren, zij had zitting in de klankbordgroep van het asielzoekerscentrum, per directe opstapte. Joep Feldmann had geen motivatie meer en ook hij bedankte zich. Eind vorig jaar trok voorzitter Sonja Huijs zich tijdelijk terug. Zij kon de vele extra werkzaamheden rond de komst van het asielzoekerscentrum niet meer combineren met haar fulltime baan.

Hanny Gooren neemt als vicevoorzitter voorlopig haar taak over. "We zijn als dorpsraad gestopt met Facebook en Twitter. Mensen gaan schelden of rare opmerkingen maken en dat leidt weer tot reacties. Ik heb liever dat de bewoners ons direct aanspreken of naar de dorpsraadvergadering komen", zegt Hanny Gooren. "We gaan als dorpsraad gewoon door. We zijn met acht personen om ons in te zetten voor het hele dorp."


Maandag tweede parkeerproef

VENRAY | Op maandag 1 februari gaat de twee parkeerproef in het centrum van Venray van start.

Het grote verschil met de eerste proefperiode – die loopt van 18 november tot en met 31 januari – is dat er weer betaald moet worden op de slagboomparkeerterreinen aan de Raadhuisstraat en op Blekersveld en in de parkeergarage in De Gouden Leeuw.

Tijdens deze tweede proef, die loopt tot medio mei, gelden er wel goedkopere tarieven. Betaald parkeren kost dan 1 euro per uur tot maximaal 3 euro per dag. Alle andere openbare parkeerplaatsen blijven gratis.

De planning is dat de gemeenteraad op 17 mei een besluit neemt over de (gedeeltelijke) afschaffing van het betaald parkeren.


Raadselige Roos

Venray | Jan Smulders uit Oost-Maarland/Eijsden heeft de schrijfwedstrijd Raadselige Roos Poëzie 2015 van Literair Café Venray gewonnen met zijn gedicht Black dog.

De Prozaprijs gaat dit jaar naar Verena Germeraad uit Heerlen voor haar verhaal Malle Sien. De Publieksprijs Poëzie is toegekend aan Jan van Peer uit Ravenstein voor zijn gedicht Overlaat. Het gedicht Black dog van Jan Smulders wist de vakjury te raken omdat het gedicht in verbinding staat met 'mijn eigen leven', zo merkte een jurylid op. De titel Black dog, een metafoor voor depressie, komt heel mooi tot uitdrukking en is mooi verbeeld in woorden als 'inkt in een glas water'. Kortom een gedicht dat voor veel mensen invoelbaar is, Voor haar verhaal Malle Sien ontvangt Verena Germeraad (pseudoniem) uit Heerlen de eerste prijs. Zij doet voor de eerste keer mee. Opvallend zijn de originele titel en het goed lopend verhaal. Zeer treffend geschetst, met vaart verteld en goed geschreven dialogen, volgens de jury.

De winnaar van de publieksprijs is Jan van Peer uit Ravenstein met zijn gedicht Overlaat. Een goed lopend ritmisch gedicht dat de weg beschrijft zoals het in het leven gaat.

Aan de 23e editie van de Raadselige Roos deden 89 amateurschrijvers en -dichters mee. Samen zonden zij 99 verhalen en gedichten in.

De prijzen van de Raadselige Roos werden uitgereikt door burgemeester Hans Gilissen in Partycentrum Anno'54. Tevens kreeg de burgemeester als eerste de bundel uitgereikt met daarin de winnende verhalen en gedichten en inzendingen die de moeite van het publiceren waard bleken. In de bundel staan tevens werken afgedrukt van cursisten Tekenen/Schilderen van Kunstencentrum Jerusalem in Venray.

In een vitrine in bibliotheek BiblioNu aan de Merseloseweg zijn de laureaten Raadselige Roos 23 te zien met het daarbij horende werk van de cursisten dat in de bundel is gepubliceerd.