Dutch Darts Masters 2016

Oostrum | Titelverdediger Michael van Gerwen is één van de zestien darters die rechtstreeks geplaatst zijn voor Dutch Dart Masters 2016 in Evenementenhal Venray.

De 26-jarige darter won het toernooi in 2014 en 2015. Het dartsevenement op 12, 13 en 14 februari is het eerste toernooi van in totaal elf toernooien die vallen onder de European Tour 2016. Naast Van Gerwen zijn onder meer wereldkampioen Gary Anderson, Jelle Klaasen, Adrian Lewis en Peter Wright geplaatst voor het hoofdtoernooi. Het deelnemersveld bestaat uit de top-16 van de PDC Tour Order of Merit. Deze top is inmiddels aangevuld met 32 deelnemers die zich via kwalificatie hebben weten te plaatsen.

De top-16 van de PDC Tour Order of Merit bestaat uit: Michael van Gerwen, Michael Smith, Peter Wright, James Wade, Kim Huybrechts, Adrian Lewis, Ian White, Dave Chisnall, Robert Thornton, Jelle Klaasen, Terry Jenkins, Gary Anderson, Benito van de Pas, Brendan Dolan, Mensur Suljovic, Justin Pipe. De kaartverkoop is in volle gang. Vorig jaar waren met name de laatste dartsdagen in rap tempo uitverkocht. In 2015 vonden ruim 20.000 Nederlandse dartsfans hun weg naar Venray.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.pdc-europe.tv.


Venrayse expositie in Velp

Velp| Drie Venrayse kunstenaars exposeren de weekeinden, voor, tijdens en na carnaval in het Kunstkerkje in Velp van 11.00 tot 16.00 uur.

De kunstenaars hebben in het verleden vaker samen geëxposeerd en dat is een goede match gebleken. Anne Haeyen schildert in acryl, meestal op groot doek. Ze laat zich veelal inspireren door 'de mens'; gezichten, houdingen en wat haar in het dagelijkse leven emotioneert, bijvoorbeeld de niet aflatende stroom vluchtelingen. Harm Rutten maakt grote realistische potloodtekeningen. Dit leidt soms tot vervreemdende composities van alledaagse omstandigheden.

Ook vertellen sommige tekeningen over de arctische zeiltocht van zijn vermeende voorvader Willie von Tat. Liesbeth Rutten maakt beelden in brons. Een deel van de expositie is figuratief, bijvoorbeeld de dolende pelgrimfiguur en in tederheid verbonden dubbelfiguren.

Een ander deel is geabstraheerd, waarbij de veer een niet aflatende inspiratiebron blijkt.


Automobilist overleden na aanrijding

Oploo | Als gevolg van een verkeersongeval op de Gemertseweg in Oploo is dinsdagmorgen rond 9.50 uur een 68-jarige automobilist uit Maashees om het leven gekomen.

De automobilist reed over de weg richting Elsendorp. Een vrachtwagen kwam uit tegenovergestelde richting. Ter hoogte van de kruising Steenakker-Peelkant-Gemertseweg kwam de vrachtauto door nog onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht.

De bestuurder van de personenauto kon de vrachtauto niet meer ontwijken en een flinke botsing was het gevolg. Door de klap belandde de auto op het naastgelegen fietspad; de vrachtauto raakte na de botsing een trottoirband, een lantaarnpaal en een boom en kwam hierna in een sloot/greppel terecht.

Beide bestuurders raakten in hun voertuig bekneld en moesten door de brandweer worden bevrijd.

De automobilist werd naar het ziekenhuis en overleed daar later. De vrachtwagenchauffeur ligt ernstig gewond in het ziekenhuis. De bijrijdster van de automobilist, een 69-jarige vrouw uit Hees, bleef ongedeerd.

De politie zoekt getuigen van het ongeval om de precieze oorzaak van het verkeersongeval te achterhalen. Zij die iets gezien hebben of gehoord, kunnen de politie bellen, telefoon: 0900-8844. Anoniem kan ook: 0800-7000.


Limburgs Museum

Venlo | Het Limburgs Museum in Venlo heeft voor zijn carnavalscollectie bijzondere objecten geschonken gekregen.

Het betreft kleding die gedragen is door de presentatoren van de Boètegewoeëne Boètezitting van L1, de officiële opening van de Limburgse carnaval.

Van Lei Meisen, die de zitting in de eerste jaren heeft gepresenteerd, is een lange jas verworven in de kleuren geel, blauw en rood. Op de rug staat de Limburgse leeuw. Het kledingstuk is sober van snit en werd speciaal voor hem vervaardigd.

Zijn opvolger Tom Doesborg liet zich een barok ensemble aanmeten, bestaande uit een gilet, lange jas en mantel.

Het Limburgs Museum in Venlo is verheugd over de verwerving van deze objecten. De kleding van de presentatoren van Boètezitting is tentoongesteld in de museumfoyer in combinatie met een bijzonder affiche dat het museum al enkele jaren geleden is geschonken.

Het is een poster die de kunstenaar Henri Schoonbrood (1898-1972) ontwierp voor de carnavalsoptocht van 1936 in zijn woonplaats Maastricht.

Te zien is een tronende prins carnaval die met de rechterhand zijn scepter vasthoudt en met de linkerhand zwaait.

Het expressieve affiche in zwart en rood is een linoleumdruk en werd in een onbekende oplage vervaardigd door de bekende drukkerij Gebroeders van Aelst in Maastricht.