Afbeelding
Foto: ron koenen

Schutterspad wint Kern met Pit

Venray | Het burgerinitiatief 'Het aanleggen van een schutterspad' uit Venray heeft de provinciale trofee van Kern met Pit editie 2015 gewonnen.

In het kader van toekomstige ledenwerving hebben de initiatiefnemers gezocht naar wegen om de jeugd te stimuleren om kennis te verkrijgen over het schutters- en gildewezen. Uit de jeugdgroep van de schutterij kwam het voorstel om daartoe in het bosgebied rond het schuttersterrein een educatief pad aan te leggen. Door de aanleg van dit informatieve wandelpad voor de doelgroep jeugd, naar een idee van haar jeugd, levert de Venrayse schutterij een bijdrage aan de bevordering van de leefbaarheid.

Zaterdag vond in Grathem de prijsuitreiking van Kern met Pit plaats. In Kern met Pit, de jaarlijkse leefbaarheidswedstrijd, daagt Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) bewonersgroepen uit hun idee binnen een jaar te realiseren. In Limburg hebben in totaal 13 projecten hun doel bereikt en ontvingen op 23 januari het predicaat Kern met Pit. Het aanleggen van een schutterspad sprong eruit en ontving de trofee. De tweede prijs ging naar het project herinrichting dorpskern Veulen. Op www.kernmetpit.nl zijn alle winnaars te bekijken.

Voorzitter Bernie van Lierop van 't Zandakker Gilde Sint Jan is trots op het winnen van de provinciale hoofdprijs. "Dit is een mooie waardering voor het werk en het enthousiasme dat onze jeugd in dit project heeft gestoken."

Op zaterdag 19 maart komen alle provinciale winnaars naar de Landelijke Kern met Pit bijeenkomst. Op die dag zal KNHM-voorzitster Annemarie Jorritsma de Gouden Pit uitreiken aan het beste Kern met Pit-project 2015. Ook de deelnemende projecten voor Kern met Pit editie 2016 zijn geselecteerd. In totaal mogen in Limburg 14 projecten meedoen aan de wedstrijd. Niet iedereen wordt toegelaten tot de wedstrijd; KNHM selecteert elk jaar per provincie de beste projecten. De deelnemende bewonersgroepen krijgen een adviseur aangewezen en hebben gedurende het uitvoeringsjaar toegang tot het netwerk en de kennis van KNHM. Daarmee geven we een extra impuls aan de projecten. Op www.kernmetpit.nl is een overzicht te vinden van de aan editie 2016 deelnemende projecten.