Miranda Jaspers trots met haar beker.
Miranda Jaspers trots met haar beker. Foto: Henk Lammen

Miranda Jaspers wil vlammen

Venray | Miranda Jaspers uit Venray won afgelopen weekend tijdens de Nederlandse tafeltenniskampioenschappen in Panningen de titel bij de dames D-licentie en promoveert naar de C-categorie.

Met dames 1 staat zij aan de vooravond van de nieuwe voorjaarscompetitie. Op zaterdag 30 januari staat de uitwedstrijd tegen Tafeltennis Zwolle op het programma. "We hebben iets goed te maken", aldus de 21-jarige tafeltennisster.

Door Henk Lammen

Natuurlijk is ze blij met haar Nederlandse titel en de bijbehorende beker. Trots poseert Miranda Jaspers dan ook voor de foto. Overigens niet haar grootste hobby. Model staan. "Nee, zeker niet", lacht ze. Afgelopen weekend won ze de titel bij de dames D-licentie. In de finale rekende ze met 3-1 af met Annelies Mannak van Hutaf uit Huissen. "Ik was beslist niet in topvorm", geeft ze ruiterlijk toe. "Ik had echt een slechte dag. De concentratie was ver te zoeken, mentaal zat het niet goed, maar op basis van doorzettingsvermogen heb ik de titel gepakt. Op zo'n momenten vertrouw ik op mijn basis van het spelletje."

Het rijtje met bekers als beloning voor een Nederlandse titel groeit gestaag. De C-licentie is voor haar in de laatste jaren net iets te hoog gegrepen. Vandaar dat ze telkens opnieuw schommelt tussen de D- en C-licentie. "Op basis van de rating, die wordt bepaald aan de hand van competitiepunten en toernooiuitslagen, zal het moeilijk worden om mijn C-status te behouden. Dat is me in de afgelopen jaren telkens niet gelukt en wordt ook nu weer lastig."

Met Red Stars begint ze zaterdag aan de nieuwe voorjaarscompetitie. Met hele nieuwe teams en tegenstanders in een zeskamp. Jaspers: "Ik geloof dat ik drie speelsters ken, de rest is nieuw voor ons. Het wordt dan ook een bijzondere competitie. We weten absoluut niet wat ons te wachten staat. Dat kan voordelig uitpakken, maar we zullen wel wekelijks ons spelletje opnieuw moeten opzetten. Het is een nieuwe uitdaging." In vergelijking met de voorgaande wedstrijdenreeks is het team nagenoeg ongewijzigd gebleven. Alleen Lisa Gé stopte bij de vrouwelijke vaandeldrager van Red Stars. Naast Jaspers is de samenstelling met de zussen Lynn en Lisa Martens en Ena Spahic onveranderd. "Ik ben ontzettend blij dat iedereen is doorgegaan. Ena had ook plannen om te stoppen, maar is toch gebleven. Hopelijk kan zij de positieve ontwikkeling van vorig seizoen doorzetten. Het was zonde geweest als ze niet was doorgegaan, want ze heeft het prima gedaan. Is vorig seizoen echt gegroeid in haar spel."

In de najaarscompetitie van 2015 eindigden de tafeltennissters op een teleurstellende laatste plaats in de tweede divisie. De verwachtingen voor de voorjaarscompetitie zijn niet hooggespannen bij het jonge Venrayse team. Toch is er een doelstelling, want Red Stars heeft iets goed te maken. Waar andere teams dromen van een kampioenschap of promotie is die van de Venrayse tafeltennissters van een heel andere orde. "We willen niet opnieuw laatste worden", zegt Miranda zonder een spier te vertrekken. Een bijzonder voornemen. "Het belangrijkste is dat we zelf beter worden en punten gaan pakken. En vooral dat we plezier houden in het spelletje. Want dat is voor ons als team het belangrijkste."

De tweedejaars studente leisure en hospitality aan het ROC in Nijmegen gaat begin mei voor een stage van vijf maanden naar Italië. Ze is vast van plan in de voorjaarscompetitie te gaan vlammen. Vorig seizoen pakte Jaspers de meeste punten voor Red Stars, schommelde haar winstpercentage rond dertig procent. Ze is echter absoluut niet van plan de druk op zichzelf op te voeren. "Natuurlijk kan het percentage hoger. Ik ga echter nu niet zeggen dat ik twee van de drie partijen moet winnen. Dat gaat 'm niet worden, dat werkt bij mij niet. Ik ga mijn uiterste best doen om zoveel mogelijk partijen te winnen. Dat is mijn streven."