Gerda Janssen overhandigde zondag het eerste exemplaar aan haar broer Jacques.
Gerda Janssen overhandigde zondag het eerste exemplaar aan haar broer Jacques.

'Babbeltjes van Gerda'

Venray | Afgelopen zondag overhandigde Gerda Janssen (68) uit Venray het eerste exemplaar van haar bundel Ha Sjaakie! aan haar jarige broer Jacques. Ze noemt haar ernstig zieke broer liefkozend Sjaakie en verraste hem met een verzameling verhalen die ze in briefvorm al eerder naar hem stuurde. "Hij was zo ontroerd", aldus Gerda die de opbrengst van haar verhalenbundel schenkt aan het goede doel: Stichting Wensambulance Limburg.

Door Henk Lammen

'James Bond'

'Als ik zou gaan slapen, met 007 op mijn netvlies, zou ik het misschien regelmatig warm hebben, onrustig worden, visioenen krijgen of God weet wat nog meer! Zo'n kerel met een goddelijk lijf, doordringende ogen, een glaasje Martini (voor mij zonder olijf), 'n Austin Martin en….., zoals ik me voorstel, zacht strelende handen! Die zou toch iedere vrouw knettergek maken! Daar hoef je geen stimulerende middelen voor te gebruiken, dit kan ieder normaal mens zich bedenken! Mijn hart slaat over, mijn maag draait! Help! 007 wordt 112!'

Zo maar een stukje uit een van de 27 verhalen in het boekwerkje van ruim 60 pagina's. Gerda Janssen noemt ze liever babbeltjes. 'Ze komen voort uit de behoefte om te vertellen en de kunst om te lachen om mezelf en mijn stommiteiten', laat ze zelf in Ha Sjaakie! optekenen. De aanleiding om haar babbeltjes op papier te zetten, was droevig en meteen ingrijpend. "Mijn broer Jacques werd 2,5 jaar geleden tijdens zijn vakantie in Maleisië getroffen door een hersenstaminfarct. Hij kwam aan de beademing te liggen en kon pas weken later worden overgebracht naar Nederland. Van de ene op de andere dag stond zijn leven op de kop. Was alles niet meer zoals het was geweest."

Jacques revalideerde in Nijmegen, een tijd die veel impact had op zijn twee jaar oudere zus. "Ik miste onze gesprekjes, onze babbeltjes. Over alledaagse dingetjes, nieuwtjes, belangrijk of onzinnig. We hielden elkaar altijd op de hoogte." Om dit gemis te compenseren begon Gerda Janssen met het regelmatig schrijven van brieven. Naar haar Sjaakie! "Om deel uit te blijven maken van ons dagelijks wel en wee. Ik schreef over allerhande dingetjes. Overdreef, dikte de stukjes aan, met af en toe een leugentje en af en toe zelfs een vloek." Maar de leidraad in al haar hersenspinsels was humor. Haar zieke broer inspireerde haar. "Ik bewonder zijn enorme veerkracht en doorzettingsvermogen, maar bovenal zijn nog altijd aanwezige humor. Als ik bij hem op bezoek ben is het altijd gezellig. Die lach, de humor, zijn ook in mijn brieven en het boekje terug te vinden. Humor viert in alles de boventoon. Hij is voor veel mensen een voorbeeld en voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Alle vertelsels beginnen dan ook steevast met Ha Sjaakie!, vandaar de titel van het boekje."

Tijdens zijn verblijf in de revalidatiekliniek en later het verpleeghuis ontving Jacques Janssen, naast de bezoekjes, brieven van zijn oudere zus. Over het leven van alledag, over Venray, eigenlijk over van alles. Het boekje doorbladerend zijn de titels van een ontroerende eenvoud of cryptisch. Van klussen, de klok, het terras, carnaval en de fietsvierdaagse tot en met DDDDD, pretecho, een tic en afgezakte broek.

Voor beiden waren de brieven middel om bij elkaar te zijn, elkaar lief te hebben. "Ik kon altijd over alles met hem praten. Als ik ergens mee zat, ging ik naar mijn broer. Voor mij was schrijven een middel om dat wat je normaal met elkaar bespreekt, tijdens bezoekjes of via de telefoon, uit te drukken. Jacques stimuleerde mij een jaar geleden om iets meer te doen met mijn verhaaltjes. Ik ben blij dat ik het uiteindelijk gedaan heb. Links en rechts heb ik de verhaaltjes bijgeschaafd. Op het uiteindelijke resultaat ben ik stiekem toch trots."

Het boekje, gedrukt bij Van den Munckhof in Venray, is in eigen beheer uitgegeven in een eerste oplage van 50 stuks en kost 9,95 euro. Het is te koop bij boekhandel Van den Munckhof aan de Hofstraat of bij Gerda Janssen via Facebook of telefonisch, 06-24995291.