Ruimere contour geluid Wanssum

WANSSUM | Adviesbureau Peutz heeft een nieuwe berekening gemaakt van de geluidscontour van het industrieterrein in Wanssum. De nieuwe geluidzone valt veel ruimer uit dan de huidige. Dit komt doordat niet alle bedrijven waren meegenomen en door de uitbreiding van het industriegebied.

Woensdag in de dorpsraadvergadering presenteerde Leon Lemmers van Peutz het plaatje. Rondom het bedrijventerrein is een cirkel getrokken met als grens 50 db. Veel huizen in de omgeving vallen binnen de geluidscontour, die tot over de zuidkant van de Brugstraat reikt. De bewoners hebben een brief ontvangen. Het bevreemde enkele inwoners dat niet alle woningen een brief kregen. "Ik heb hem wel gehad maar mijn beide buren niet", merkte een bewoner op. Lemmers verklaarde dat het aan het type woning kan liggen. "Een lagere bungalow tussen twee huizen in heeft een lager geluidsniveau. Ook kan het door de afronding komen. Het ene huis heeft bijvoorbeeld 50,4 en het andere 50,6."

Lemmers zei dat 50 db de voorkeurswaarde is. "Het streven is een maximum van 55 db." Bij de berekening van de geluidscontour wordt het lawaai van alle bedrijven bij elkaar opgeteld. Er loopt een procedure om de grenswaarde op te mogen krikken. "Door de huidige zone zitten veel bedrijven op slot. Vanwege de economische groei moet het ruimer worden. Met 1 db extra is al een beperkte groei mogelijk", zei Lemmers. "De geluidzone werkt twee kanten op. Het biedt bescherming aan woningen maar tevens worden de bedrijven beschermd tegen oprukkende woningbouw." Er komt extra onderzoek naar woningen met meer dan 55 db geluidsoverlast