Afbeelding
Foto: ron koenen

Toneelclub Oostrum

Oostrum |Toen na de oorlog het culturele dorpsleven in Oostrum de draad weer opnam, werd in 1946 een toneelvereniging opgericht onder de naam De Vlasbloem. Vlas werd vroeger in Oostrum veel verbouwd. De straatnaam Vlasakker herinnert daar nog aan. Van de vlasvezel werd linnen geweven. De zaden leverden lijnolie op.

De toneelvereniging ging voortvarend te werk. De oprichting vond plaats in januari en reeds op zondag en maandag 28 en 29 april werd de revue 'Rats d'r Nève' opgevoerd. Het was een terugblik op de belevenissen van Oostrumse inwoners in de achterliggende oorlogstijd. De revue werd een succes. De opvoeringen vonden plaats in de feestzaal van Sint Servatius. Precies een jaar later kwam De Vlasbloem met een tweede revue op de planken, die zo mogelijk nog meer succes had: 'Kiek ze Kieke'. Regisseur was Piet Vermeltfoort die in het dagelijks leven werkzaam was als ambtenaar op de gemeentesecretarie. In 1950 werd het openluchtspel 'De duivel op Spraeland' van Jac Schreurs opgevoerd. Oostrum herdacht toen dat 600 jaar geleden op de vlasakker een miraculeus Mariabeeldje werd gevonden. Toen de akkerman het beeldje vond, hoorde hij een stem die zei: "Hier wil ik rusten." Het verhaal werd een volkslegende en Oostrum werd daardoor een bekende bedevaartsplaats.
Op de foto uit circa 1950 zittend v.l.n.r.: Jan Verheijen, de smid; Bertus Moorrees, die later naar Boxmeer verhuisde; Piet (?) Lemmens, broer van Gradje Lemmens de slager; Grad Martens, de dakdekker; Toon Camps (Koendere Toeën); Hendrik Peeters van de Boschhuizen. Staand: Antoon Janssen (l.), kabinetschef van de burgemeester en Pierre Poels, landbouwvoorlichter.

Foto: Privécollectie Twan van Els. Kijk ook eens op www.rooynet.nl.