Vorig jaar vond de Vlakwatercross onder winterse omstandigheden plaats.
Vorig jaar vond de Vlakwatercross onder winterse omstandigheden plaats. Foto: Archief Peel en Maas

Kroonjaar Vlakwatercross

Venray | ATV Venray bestaat 40 jaar en viert dat op 30 en 31 januari met de 40ste editie van de Vlakwatercross. De cross heeft een belangrijke rol gespeeld in de populariteit van atletiek in de regio Venray. Nog steeds is de Vlakwatercross met 1000 deelnemers één van de toonaangevende veldlopen in Limburg en Brabant.

Tijdens een overleg in 1975 tussen Harrie Theunissen (directeur Regionaal Jeugdcentrum Limburg) en Wiel Michiels (voorzitter Comité KinderVakantieWerk Venray) wordt de kiem gelegd voor de oprichting van een atletiekvereniging in de regio Venray. Ze hadden gezien dat op de aangelegde sintelvelden op Sportpark De Wieën een 100 meter sprintbaan en een 300 meter baan kon worden uitgezet. En achter sporthal De Wetteling was ruimte voor de technische nummers kogelstoten, discuswerpen, hoog- en verspringen en speerwerpen. Het tweetal zocht contact met Aad Turkenburg, destijds voorzitter van SV Venray en zelf een oud-atleet. Hij reageerde enthousiast en stelde voor om SV Venray verder te ontwikkelen als een OMNI-vereniging. "Op 23 november 1975 organiseerden wij een volksloop met als doel de belangstelling voor het hardlopen en een atletiekvereniging te peilen", vertelt Wiel Michiels, eerste organisator en oprichter van de Vlakwatercross. "Wij hadden niet verwacht dat zo'n groot aantal deelnemers mee zou doen en dat een aantal aangaf direct lid te willen worden van AV Venray. In januari 1976 werd daarom besloten om AV Venray-regio op te richten, als een zogeheten selfsupporting afdeling binnen SV Venray."

Het eerste bestuur bestond uit Harrie Theunissen (voorzitter), Wiel Michiels (secretaris), Cees Molenaar (penningmeester), Lex Biessels (technische zaken) en Jef Beckers (lid/medische begeleiding). Wiel Michiels: "In maart 1977 werd de eerste Vlakwatercross gehouden, met liefst honderden deelnemers. Datzelfde jaar, in november, vond de tweede Vlakwatercross plaats. Vanaf toen is de Vlakwatercross jaarlijks georganiseerd en een begrip geworden in het veldlopen."

"Eén van de hoogtepunten van AV Venray is de aanleg van een eigen atletiekaccommodatie, in 1984", vertelt Wim Crooijmans, de huidige voorzitter van de Vlakwatercross Commissie. "Mede door de grote steun van wethouder Jo van Oers kon deze accommodatie gerealiseerd worden op veld 10 van SV Venray. Op 19 april 1986 werd de atletiekaccommodatie officieel geopend door wethouder Van Oers. Toen hij drie jaar later stierf, is besloten om de Jo van Oers Memorial in het leven te roepen. Die prijs wordt dit jaar voor de 27ste keer uitgereikt." In 1991 wordt de Vlakwatercross uitgebreid tot een tweedaags evenement. Wim Crooijmans. "Het aantal deelnemers werd zo groot, dat het organisatorisch niet meer mogelijk was om het op een dag te houden. Mede door de nevenactiviteiten, de fusie met Triathlon Vereniging Venray in 2008 en de scholierenestafettes doen ieder jaar rond de 1000 deelnemers mee aan de Vlakwatercross en heeft ons evenement een plaats gekregen op de evenementenkalender van Venray. De Vlakwatercross is echt een breed loopfestijn voor iedereen, van jong tot oud. Dat blijkt ook uit het feit dat we al jaren een loop voor G-atleten hebben. AV Venray was in 1989 de eerste vereniging die met een G-groep startte." 30 januari vinden de scholierenlopen plaats en 31 januari starten de wedstrijdatleten en recreanten. Inschrijven kan via de website https://inschrijven.nl of op de dag zelf bij het wedstrijdsecretariaat.