Oirlo krijgt als allereerste dorp kunstgrasvelden voor korfbal

OIRLO | Niet sportpark De Vlies in Ysselsteyn of 't Klaverblad in Leunen krijgen het eerste kunstgrasveld voor korfbal. Alhoewel de accommodaties in Ysselsteyn en Leunen wel voldoen aan de criteria van de gemeente. SVOC'01, gehuisvest op sportpark De Heesakker in Oirlo, scoorde te weinig punten om voor subsidie in aanmerking te komen. Toch gaat SVOC'01 met de primeur aan de haal.

Door Henk Willemssen

Na carnaval start de aanleg van twee kunstgrasvelden op De Heesakker. Wellicht kunnen eind maart, bij de start van de buitencompetitie, de korfbalsters er al gebruik van maken.

De Peelkorf (Ysselsteyn) en Oranje Wit (Leunen) zullen snel volgen. Want na jaren uitstel heeft de gemeenteraad er nu eindelijk geld voor vrijgemaakt in de begroting. De gemeente betaalt twee derde deel van de kosten, terwijl de verenigingen een derde deel voor hun rekening nemen. Voor de korfbalvelden in Ysselsteyn en Leunen heeft de gemeente samen 131.000 euro uitgetrokken.

SVOC'01 kan niet van deze subsidieregeling gebruik namen, omdat de criteria niet werden gehaald. Maar sportpark De Heesakker heeft een ander ijzer in het vuur. Eind 2013 besloot de gemeenteraad met een nipte meerderheid dat er in Oirlo een sporthal zou komen. Na de verkiezingen van maart 2014 veranderden de politieke verhoudingen. Met als gevolg dat in november 2014 het raadsbesluit weer werd teruggedraaid. Sportstichting De Heesakker kreeg als goedmakertje begin 2015 een schadevergoeding van 100.000 euro van de gemeente.

Deze ton moest binnen twee jaar worden gebruikt voor sport of een ander maatschappelijk doel. Het was niet moeilijk om er een bestemming te vinden. "We waren allemaal heel erg gefrustreerd door het afblazen van de sporthal", zegt voorzitter Karin Jacobs van SVOC'01. "Gelukkig hebben we het kunnen omdraaien in iets positiefs."

Half februari start aannemer Antea Group met de aanleg van twee korfbalvelden, met een totale afmeting van 52 bij 48 meter. Dit is ruim een half voetbalveld. De velden kunnen in de winter ook voor jeugdvoetbal worden gebruikt. Tegelijkertijd worden er twee gloednieuwe tennisbanen aangelegd. "We doen alles in een keer", zegt Karin Jacobs. "Inclusief de verlichting, afrastering en betegeling. Nee, met alleen die ton van de gemeente komen we er niet. Maar de financiering is rond." De huidige tennisbanen, aan de overzijde van de weg, verdwijnen. "Ze liggen op particuliere grond. De banen zijn afgeschreven en versleten. Ze zijn ook niet meer geschikt voor wedstrijdtennis."

De bedoeling is dat tennisvereniging Oica onder de vlag van SVOC'01 komt. "Dan hebben we straks drie takken binnen een sportvereniging: korfbal, tennis en voetbal", zegt voorzitter Jacobs. "De tennisclub is een kleine vereniging. Voor het voortbestaan is deze stap nodig." De tennisbanen worden naast het korfbalterrein aangelegd. Het zijn Smashcourt banen, een combinatie van de eigenschappen van gravel en kunstgras.