Na het officiële gedeelte zorgden de verhalen en muziek van Het Verteltheater voor een gezellige verdere invulling van de avond.
Na het officiële gedeelte zorgden de verhalen en muziek van Het Verteltheater voor een gezellige verdere invulling van de avond.

Mantelzorgcomplimentenpassen uitgereikt

Mantelzorgers verdienen waardering. Een middel om daar uitdrukking aan te geven is de mantelzorgcomplimentenpas. Maandag 11 januari zijn de eerste passen in de gemeente Venray aan mantelzorgers uitgereikt door wethouder Lucien Peeters en Sjef Keijzers van Het Ontzorgteam.

De mantelzorgcomplimentenpas biedt voordeel en speciale acties aan de mantelzorger én de zorgvrager bij lokale en regionale ondernemers en organisaties. Van kortingen en verwenarrangementen in restaurants tot een nachtje verblijven in Logeerhuis Kapstok. Via nieuwsbrieven en de website van Het Ontzorgteam, dat de pas mede heeft ontwikkeld, blijven pashouders op de hoogte van de voordelen die de mantelzorgcomplimentenpas biedt.

Faciliteren

De eerste tweehonderd aanvragers waren uitgenodigd om de mantelzorgcomplimentenpas tijdens de bijeenkomst in het gemeentehuis in ontvangst te nemen. De overige aanvragers krijgen de pas per post toegestuurd. Wethouder Leven Lucien Peeters maakte bij die gelegenheid een diepe buiging voor de mantelzorgers. "Wij willen hen op een goede manier faciliteren en ondersteunen. Dus laat de gemeente vooral weten wat wij wel of juist niet moeten doen om mantelzorgers zo zorgeloos mogelijk te laten mantelzorgen."

Mantelzorgcomplimentenpas aanvragen

Wilt u ook graag de mantelzorgcomplimentenpas ontvangen? Vul dan het aanvraagformulier in op www.venray.nl. U komt in aanmerking voor de mantelzorgcomplimentenpas als u langer dan drie maanden en minimaal acht uur per week onbetaalde mantelzorg verleent aan een familielid, partner, vriend of goede kennis die in de gemeente Venray woont. Na de toekenning krijgt u de pas binnen drie maanden per post thuisgestuurd.

Klankbordgroep azc Blitterswijck

Op donderdag 14 januari is de klankbordgroep voor het geplande azc in Blitterswijck voor het eerst bij elkaar gekomen. In de klankbordgroep wordt de voortgang besproken en geven inwoners van Blitterswijck gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente, politie, het COA en Het Roekenbosch.

De verslagen van de overleggen van de klankbordgroep komen op www.venray.nl/azc en op blitterswijck.dorpenvenray.nl. Ook komt er na elke vergadering een artikel in het Dorpsjournaal van Blitterswijck over de hoofdpunten die besproken zijn. Inwoners van Blitterswijck die geen Dorpsjournaal ontvangen, krijgen een aparte brief. Dat geldt ook voor omwonenden van het Roekenbosch in Meerlo.

Clustering van woningen

Het COA kijkt momenteel samen met de parkmanager van Het Roekenbosch naar een optimale clustering van woningen voor het azc. Hiermee bedoelen we de verdeling van woningen waar asielzoekers gaan verblijven, en de woningen van huurders en eigenaren. Deze clustering gaat het COA met vertegenwoordigers van bewoners van het park bespreken. Alle bewoners van het park hebben hierover op vrijdag 15 januari een brief ontvangen.

Planning

De twee belangrijkste formele stappen die op korte termijn moeten worden gezet, zijn de vergunningaanvraag en de bestuursovereenkomst. Als er afspraken zijn gemaakt over de clustering van woningen, kan het COA de vergunningaanvraag indienen.

Zodra de bestuursovereenkomst, het veiligheidsplan, bedrijfsnoodplan en inrichtingsplan klaar zijn, worden deze aan de gemeenteraad voorgelegd. Het streven is om het azc medio maart te openen.

Meer informatie

Kijk op www.venray.nl/azc voor achtergrondinformatie, verslagen en antwoorden op veel gestelde vragen.