Zelfverdediging voor meisjes

Venray | Het jongerenwerk vanuit Synthese houdt op vrijdagavonden in februari een zelfverdedigingscursus voor meiden tussen de 13 en 21 jaar.

Tijdens deze training worden zeer uiteenlopende realistische situaties nagebootst, bijvoorbeeld een overval bij een pinautomaat of ruzie in een snackbar. Op deze manier leren meiden hoe zij kunnen reageren in dit soort situaties en hoe zij zichzelf in veiligheid kunnen brengen. Tijdens deze cursus wordt er veel aandacht besteed aan praktische technieken, namelijk technieken die voornamelijk aansluiten op de natuurlijke reflexen van iemand die zich verdedigt tegen een aanval. Er moet in relatief korte tijd effectief verdedigd kunnen worden, waardoor een no-nonsense benadering voor de hand ligt.

De cursus vindt plaats in gymzaal de Coninxhof aan de Goudsmidstraat 11 in Venray. De lessen duren telkens van 20.00 tot 22.00 uur en vinden plaats op 5, 12, 19 en 26 februari.


AVOS ziet levenslicht

Venray | Toen bekend werd dat de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) Nederland per 1 juli dit jaar alle afdelingen gaat opheffen, besloot het bestuur van de Venrayse tak om zich terug te trekken. Op verzoek van de (inmiddels oud-ANBO)-leden werd daarop de Algemene Venrayse Onafhankelijke Seniorenvereniging (AVOS) opgericht. Secretaris Frans Lemmers: "Wij zijn wel voortgekomen uit de ANBO-afdeling Venray, maar wij hebben als onafhankelijke en vrije vereniging een duidelijk eigen beleid."

Door Sven Poels

"De besturen van alle Limburgse afdelingen hebben het bijltje erbij neergelegd", vertelt Lemmers, die anderhalf jaar als secretaris aan ANBO Venray verbonden was. De reden? "Medio september vorig jaar is er door ANBO Nederland een coup gepleegd." Hij somt op: "De ledenadministraties zijn sinds die tijd niet meer toegankelijk. De afdelingswebsites konden niet meer worden aangepast. En, het allerergste: de bankrekeningen zijn geblokkeerd; feitelijk is daarmee ook de aan de afdeling Venray verleende subsidie van de gemeente Venray in beslag genomen."

Protesteren tegen de in de statuten vastgelegde opheffing en de algehele gang van zaken had geen zin. Tijdens een ledenvergadering op 12 november kwam naar voren dat de in groten getale opgekomen, verontruste Venrayse leden verder wilden met een nieuwe, onafhankelijke ouderenbelangenvereniging. "Daarop is de AVOS ontstaan, de Algemene Venrayse Onafhankelijke Seniorenvereniging. Er is met een sneltreinvaart aan gewerkt: op 14 december is de akte met statuten bij de notaris gepasseerd en vanaf dat moment bestaan we juridisch."

Echter: de AVOS is geen opvolger van ANBO Venray, aldus de kersverse secretaris. "Wij zijn wel voortgekomen uit de ANBO-afdeling Venray, maar wij hebben als onafhankelijke en vrije vereniging een duidelijk eigen beleid. We zijn voor iedereen toegankelijk – ook voor mensen uit de regio – en we streven naar actieve, dynamische werkgroepen. Juist deze aanpak van onderop maakt het verschil met voorheen."

Waar ANBO Nederland een derde van zijn ledenbestand verloor, kent de net opgerichte AVOS momenteel reeds 83 actievelingen. "Een groot aantal leden, die bovendien allemaal ontzettend gemotiveerd zijn. Mede door hun enthousiaste inbreng is er extra aanbod ontstaan, zoals een aantal keer per jaar georganiseerde, culturele activiteiten (zo was er woensdag 13 januari jl. een excursie naar Museum Kurhaus in Kleef, red.) en een ontmoetingsgroep." Laatstgenoemde tracht middels de werkgroep 'Ontmoeten' in contact te komen met bijvoorbeeld allochtonen, jongeren en senioren in Limburg en Oost-Brabant. "Het doel daarvan is diverse bevolkingsgroepen beter met elkaar kennis te laten maken. Daarnaast loopt er uiteraard een standaard activiteitenprogramma voor heel 2016."

Het belangrijkste doel van AVOS is evenwel het (plaatselijk) behartigen van de belangen van ouderen, zowel privé als algemeen. "Helaas is dat nog altijd nodig", meent Lemmers. "Kijk naar de invoering en daaropvolgende uitvoering van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, red.) en de willekeur bij het wel of niet hanteren van het ouderenhandvest." Daarbij schort het volgens hem nog wel eens aan de maatschappelijke erkenning voor ouderen: "Zonder het onbetaalbare en onmisbare vrijwilligerswerk van ontelbare ouderen zou Nederland heel koud zijn; dat wordt maar zeer weinig gememoreerd."

AVOS verwelkomt graag nieuwe leden. Contact opnemen met Frans Lemmers kan via fdlemmers@home.nl. Meer informatie vindt u binnenkort op de website www.avosvenray.nl.


Pasfoto bij patiëntregistratie

Beugen | Maasziekenhuis Pantein maakt voortaan pasfoto's van patiënten voor het interne, elektronisch patiëntendossier.

Dit gebeurt uit het oogpunt van patiëntveiligheid en om te voldoen aan de landelijke eisen van patiëntidentificatie en patiëntverificatie. Het ziekenhuis zet deze stap omdat medewerkers en hulpverleners een controleplicht hebben. Het gebruik van een pasfoto draagt bij aan zorgvuldige en veilige zorg. De specialist of polimedewerker ziet zo in één oogopslag wie hij of zij voor zich heeft.

De komende tijd worden alleen pasfoto's van nieuwe patiënten gemaakt. Daarna volgen bestaande patiënten. De foto's worden toegevoegd aan het elektronisch dossier van de patiënt. Dit dossier is om privacy redenen alleen zichtbaar voor de betrokken zorgverleners.

Een patiëntkaart of ponsplaatje, zoals het Maasziekenhuis dat in het verleden kende, wordt niet meer gebruikt. Identificatie gebeurt tegenwoordig met behulp van een geldig legitimatiebewijs en het Burgerservicenummer (BSN). Het is om die reden noodzakelijk dat een patiënt die naar het ziekenhuis komt altijd een geldig legitimatiebewijs bij zich heeft