De Vrolijke Wereld van Fiep Westendorp, te zien in het Limburgs Museum.
De Vrolijke Wereld van Fiep Westendorp, te zien in het Limburgs Museum. F. Westendorp Illustrations.

Wat je ziet, ben je zelf

Venlo | Na een jaar van tegenvallende bezoekersaantallen hoopt het Limburgs Museum in Venlo, partner van Peel en Maas, dit jaar weer te groeien aan populariteit, ook onder bezoekers uit Venray. Communicatiemedewerker Sef Derkx: "Uit Venray komen vooral mensen die interesse hebben in archeologie. Wij hebben dé archeologische collectie van Limburg, waar Venraynaren specifiek voor naar Venlo gaan."

Door Sven Poels

'Wat je ziet, ben je zelf', is de slagzin van het Limburgs Museum in Venlo. Voor wie wil gaan speculeren over de (filosofische) betekenis hiervan, geeft communicatiemedewerker Sef Derkx alvast een uitleg: "We zijn een echt familiemuseum. Tijdens een bezoek komt er bijna altijd dat magische moment waarop een opa of oma tegen de kleinkinderen zegt: 'Kijk, dat hadden we vroeger ook'." Een moment om nooit te vergeten, aldus Derkx. "Het is vaak het eerste en waarachtige wat kinderen meenemen en hen echt raakt."

Een bezoekje aan 'zijn' museum is dan ook een "feest van herkenning", meent de Venlose historicus. "We zijn het DNA van Limburg en proberen zo dicht mogelijk bij de mensen te blijven. We houden ons bezig met de Limburgse geschiedenis en tradities; die nauwe band met de omgeving maakt ons zo speciaal." Als voorbeeld noemt Derkx de grote expositie Draken – pracht, kracht, zacht, te zien van 23 april tot en met 30 oktober. "Naar aanleiding van het Draaksteken in Beesel, dat daar enorm populair is, staat het museum dit jaar in het teken van de draak." Verwacht wordt dat er een breed publiek op afkomt. "De familietentoonstelling raakt de wereld van de fantasy, Keltische religie en spiritualiteit."

        

Bezoekers van het Limburgs Museum komen met name uit Noord- en Midden-Limburg en het oostelijk deel van Noord-Brabant. Het publiek deelt Derkx onder in families, scholieren en 'klassieke' liefhebbers. "Uit Venray zijn het vooral mensen die interesse hebben in archeologie. Wij hebben dé archeologische collectie van Limburg, waar Venraynaren specifiek voor naar Venlo gaan."

        

Met 'slechts' 47.500 museumbezoekers viel de oogst in 2015 wat tegen. "Het jaar ervoor hadden we 80.000 bezoekers, gemiddeld komen we uit op jaarlijks zo'n 60- tot 65.000." Dat het vorig jaar een stuk minder liep heeft volgens Derkx te maken met de geflopte tentoonstelling Strijders uit de speelkist, waarin de ontwikkeling van oorlogsgerelateerd speelgoed werd geëtaleerd. "Ouders wilden hun kinderen daar niet mee confronteren."

        

Het past misschien ook wel binnen de huidige tijdsgeest. En hoe paradoxaal dat ook mag klinken, ook de voortdurende verandering in het menselijk denken en reflecteren op het (collectieve) verleden is een terugkerend thema binnen het educatieve Limburgs Museum. "De kijk op geschiedenis verandert continu", weet Derkx uit ervaring. Wat vroeger 'normaal' was, wordt nu afgekeurd. Of het tegenovergestelde: "Oudere mensen hebben de neiging om het verleden te romantiseren. 'Vroeger was alles beter', zeggen ze dan. Maar dat is natuurlijk niet zo."

Hoewel, één kleine nuance dan. "Een van de weinige dingen die in het verleden wel beter waren, zijn de brouwerijen."

Meer informatie over het Limburgs Museum en (aanstaande) tentoonstellingen staat op www.limburgsmuseum.nl.


Lourdesreis 2016

Venray | Lourdesgroep Maas en Peel gaat van 20 tot en met 28 mei met de bus, en van 22 tot en met 27 mei en van 7 tot en met 12 september met het vliegtuig naar Lourdes.

Dit zijn medisch verzorgende reizen en geschikt voor jonge en oude, zieke en gezonde mensen. Lourdesgroep Maas en Peel reist onder de vlag van de Organisatie Limburgse Bedevaart.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Cristien Goumans via telefoon (0478)636676, 06-23532814 of kijk op www.lourdesgroepmaasenpeel.jouwweb.nl.