Bjorn en Mieke stralen, finalisten van het LVK!
Bjorn en Mieke stralen, finalisten van het LVK! Foto: Henk Lammen

"We zijn door! Geweldig!"

Venray | Bjorn & Mieke zijn met hun lied Hier doorgedrongen tot de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) op vrijdag 22 januari in Evenementenhal Venray. Dat werd zondagmiddag vlak voor 16.00 uur in een speciale radio-uitzending van L1 bekendgemaakt.

Door Henk Lammen

Vanaf 13.00 uur trokken zes radioverslaggevers de provincie door. Ze gingen op zoek naar de twintig finalisten van het LVK. In hotel-café Hulsman wachtten de Venrayse artiesten en hun fans de uitslag urenlang vol spanning af. Hun geduld werd lang op de proef gesteld, want de Venrayse finalist werd als allerlaatste van de twintig bekendgemaakt. De twee andere Venrayse halvefinalisten, Nevvenén met Ik Geluuef en Gerrie en Dave met Ôs hart, wisten zich niet te plaatsen voor de finale. Als L1-verslaggever Ruud uiteindelijk heeft bekendgemaakt dat Bjorn & Mieke finalisten zijn, is het een groot feest. Een lange rij met vastelaovesvierders staat klaar om het tweetal te feliciteren. Een dikke knuffel van prins Paul VI, moeder Janssen die haar dochter innig omhelst, de vrienden van Bjorn die helemaal uit hun dak gaan. Uit de geluidsboxen schalt nog een keer Hier door het café. Inmiddels een beetje bekomen van de schrik geniet het duo met volle teugen. "Ik heb nog nooit zo'n hoge hartslag gehad", laat Bjorn zijn emoties de vrije loop. "Hè, effe lekker rustig nu", geniet de mannelijke helft van het duo als de rust is weergekeerd. "We hebben het al een keer meegemaakt. Met Brechje en Nelleke, toen werden we het niet. Dan is het nu een gigantische ontlading als je onze namen hoort. Geweldig."

Vooraf had Mieke weinig vertrouwen in een goede afloop. "Ik loop mijn nederlaag tegemoet", zei ze eerder die middag op weg naar Hulsman. De sympathieke zangeres had wel hoop, maar wilde vooraf de verwachtingen bij zichzelf temperen. "Het gaat 'm niet worden. De halve finale is mooi meegenomen, geniet er maar lekker van." De realiteit was dat ze met een wodka/jus in de hand en regelmatig naar buiten lopend om een sigaretje aan te steken, doodzenuwachtig was. Toen verslaggever Ruud het verlossende woord sprak, wist de zangeres van gekkigheid niet meer wat te doen. Iedereen vloog ze om de nek. Met grote ogen liet ze keer op keer het 'verdict' tot zich doordringen: de finale van het LVK. "We zijn door!", schreeuwt ze het opnieuw uit. "Die laatste vijf minuten", zucht ze. "Ik werd niet goed. Ik heb iedereen vastgehouden." "Geweldig, in ons eigen Venray", vult Bjorn aan. "Een topgevoel."

Vrijdag gaat het tweetal op herhaling. Voor duizenden mensen en een hele grote schare fans uit Venray. "Je hebt al veel meegekregen van de organisatie. We laten het lekker op ons afkomen. Het is ook weer zo voorbij. Een ding is zeker, we gaan genieten op dat podium."