Amber van Heeswijk speelt woensdag een selectiewedstrijd voor Oranje onder 16.
Amber van Heeswijk speelt woensdag een selectiewedstrijd voor Oranje onder 16. Foto: Henk Lammen

Dromen van Oranje

Venray | Het is de droom van iedere jonge voetballer: spelen in het grote Oranje. Voor de 15-jarige Amber van Heeswijk uit Venray komt die droom al een stukje dichterbij. De aanvoerster van SV Venray C1 is een van de 23 speelsters die zijn geselecteerd voor Oranje onder 16. Na een selectiewedstrijd op woensdag 27 januari tegen DOVO in Veenendaal wordt de selectie teruggebracht naar achttien speelsters. Die nemen van 9 tot 15 februari deel aan een internationaal UEFA-toernooi in Portugal.

Door Henk Lammen

"Toen ze kon lopen, was ze aan het voetballen. Ze heeft wat ballen versleten. Als kind zei ze al dat ze ooit in Oranje wilden spelen", lacht moeder Karin vanuit de keuken, terwijl ze een kopje koffie aan het zetten is. Amber van Heeswijk lacht en knikt. Ze heeft nooit aan andere sporten gedaan. Voetballen was haar eerste en tot nu toe enige keuze. Ze is gek van het spelletje. En heeft talent. Als 5-jarige begon ze bij de minipupillen van SV Venray. Nu is ze aanvoerster van SV Venray C1, spelend in de derde divisie. Daarnaast komt ze al jaren uit voor vertegenwoordigende KNVB-elftallen. Om haar voetbaldromen waar te maken, koos ze om over te stappen naar college Den Hulster in Venlo, een LOOT-school, waar ze in het examenjaar VMBO-T zit. Op Den Hulster heeft ze twee extra trainingsmomenten, op dinsdag en donderdag. Daarnaast traint ze drie keer per week bij SV Venray.

Het maakt haar niks uit. Haar leven bestaat uit leren en voetballen, zonder het sociale aspect uit het oog te verliezen. "Ik heb altijd gevoetbald. Als kind al met vriendjes en mijn broertje, op de straat en het schoolplein. Hoe meer ik kan trainen, hoe beter ik het vind. Ik heb ook nooit geen zin om te trainen. Voetballen is het leukste dat er is. Het liefste ben ik er iedere dag mee bezig", lacht ze. Binnen SV Venray heeft ze de zogenaamde gunfactor. De blonde verdedigster is bescheiden, zet zich altijd voor meer dan 100 procent in en verzaakt nooit op het veld. Dat maakt haar tot een sympathieke speelster voor trainers en ploeggenoten. Op het veld straalt ze plezier uit. Ze is enorm leergierig. Na een training werkt ze het liefste aan haar verbeterpunten, bijvoorbeeld haar traptechniek. "Dan ga ik nog een half uurtje door met trapvormen. Dat vind ik heerlijk." Maar het meeste geniet ze van de wedstrijden. "Ik ga inderdaad altijd voorop in de strijd. Het minste wat je kunt doen, is je best doen. Ik mag graag de boel een beetje oppeppen. En van een sliding ben ik ook niet vies."

De centrale verdedigster, rechtspoot, kwam dit seizoen als 'uitzendkracht' al verschillende keren uit voor het eerste damesteam van Venray. Toch speelt ze het liefste bij de jongens. "Het spel is veel fysieker en de handelingssnelheid ligt een stuk hoger. Daar leer ik enorm veel van." Zoals alle voetballers heeft ze dromen. Allereerst hoopt ze dat ze na de testwedstrijd tegen DOVO door bondscoach Jessica Torny wordt geselecteerd voor de definitieve selectie die in Portugal gaat spelen tegen toplanden als Duitsland, Frankrijk en Schotland. "Dat zou heel gaaf zijn. Of ik zenuwachtig ben, natuurlijk! Maar ik ga mijn uiterste best doen. Ik moet me achteraf niet kunnen verwijten, dat ik er niet alles voor heb gedaan. Als ik verlies ben ik ook echt pissig. Dan speel ik het liefste diezelfde dag nog een wedstrijd om het van me af te zetten."

Ze kan genieten van verdedigers als Sergio Ramos en Gerard Piqué, maar vooral van Andrés Iniesta. "Die heeft zoveel techniek. En blijft altijd rustig." En natuurlijk de allergrootste. "Messi, ja." Voor de verdere toekomst droomt ze van een carrière als profspeelster. Barcelona, Arsenal, of in Zweden, somt ze op. En het uiteindelijk grootste doel. "Ja, het grote Oranje. Dat zou heel gaaf zijn. Mijn grootste droom." Als de schrijfblok wordt dichtgeklapt, krijg ik nog een hint. "Vergeet niet mijn trainers te noemen. Ron Spruit, Kevin van den Berg en alle andere mensen waar ik veel van leer. Die ben ik heel dankbaar."