Joke Halmans (links) en Gerrie Janssen, bestuursleden van Speelgoedbank Venray.
Joke Halmans (links) en Gerrie Janssen, bestuursleden van Speelgoedbank Venray. Foto: Henk Lammen

Speelgoed voor ieder kind

Venray | Het lijkt zo gewoon en vanzelfsprekend dat een kind speelgoed heeft. Helaas zijn er gezinnen waar het geld op dit moment ontbreekt om speelgoed aan te schaffen. Aan de andere kant zijn er gezinnen die nog heel goed speelgoed hebben maar dat nergens kunnen aanbieden. Speelgoedbank Venray biedt vanaf woensdag 3 februari de oplossing. De winkel in De Clockert is dan iedere woensdag van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.00 uur. "We hopen dat het een succes wordt", kijken de bestuursleden Joke Halmans en Gerrie Janssen vooruit naar de opening.

Door Henk Lammen

De plannen voor een speelgoedbank in Venray bestonden al langer. In september van het vorig jaar ging de kogel door de kerk en hadden de initiatiefnemers Gerrie Janssen, Wilja Brokking en Joke Halmans een eerste overleg. Vervolgens kwam alles in een stroomversnelling. "Albert Heijn had een landelijke goedzakactie waarbij klanten overtollig goed speelgoed in de winkel konden afgeven. Wij werden benaderd of we het speelgoed konden gebruiken en klaar wilden maken voor een tweede gebruik. Dit was voor ons een ideale kans om onze plannen definitief gestalte te geven", aldus Gerrie Janssen die in de nieuwe stichting Speelgoedbank Venray secretaris is. De stichting werd een feit, een nieuw logo werd ontwikkeld en Wonen Limburg hielp een handje bij de zoektocht naar een geschikte locatie. Uiteindelijk werd een mooie ruimte gevonden in De Clockert, aan de Bergweg in Venray. "We zijn enorm blij dat Wonen Limburg ons geholpen heeft. We kunnen hier een prima start maken, maar zullen ons vervolgens wel moeten bewijzen en zorgen dat dit initiatief bestaansrecht heeft", vult voorzitter Joke Halmans aan.

In de ruimte van De Clockert zijn vrijwilligers druk bezig met het in elkaar zetten van kasten waarin het speelgoed op een overzichtelijke wijze wordt gepresenteerd. Het aanbod is nu al zo groot, dat in een aparte kamer spullen worden opgeslagen. Janssen: "De reacties zijn echt overweldigend, waardoor we nu al een ruim assortiment speelgoed hebben voor jongens en meisjes in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. We hopen daarmee ons uiteindelijke doel, dat ieder kind recht heeft op speelgoed, te kunnen verwezenlijken. In de ontwikkeling van een kind is speelgoed namelijk enorm belangrijk." Professionele instanties zoals onder andere Synthese, gemeente Venray, basisscholen en de Franciscusgroep Venray verwijzen ouders, die vanwege hun economische situatie niet in staat zijn om speelgoed te kopen, naar Speelgoedbank Venray. "We kijken niet naar het inkomen bij de toekenning van speelgoed. Juist mensen die net boven de toetsing zitten van de Voedselbank kunnen vaak een steuntje in de rug goed gebruiken", zegt Halmans.

Iedere eerste zaterdag van de maand kan tussen 10.00 en 12.00 uur speelgoed worden aangeboden. Het is belangrijk dat het speelgoed van goede kwaliteit, schoon en compleet is. Dat kan variƫren van puzzels, poppen, spellen en knuffels tot en met spullen van Lego en Fisher Price. Speelgoedbank Venray werkt met een puntensysteem. Het speelgoed wordt gemerkt (5, 10, 15 en 20 punten afhankelijk van de waarde van het speelgoed) en ieder gezin kan per kwartaal voor ieder kind voor twintig punten aan speelgoed gratis uitzoeken.

De nieuwe stichting draait volledig op de steun van vrijwilligers. Zo zijn in het kader van hun maatschappelijke stage leerlingen van het Raayland College ingezet bij het sorteren van het speelgoed. Het voortbestaan is geheel afhankelijk van sponsoren en giften. Mensen die dit initiatief een warm hart toedragen kunnen vriend worden van Speelgoedbank Venray. Dat kan door jaarlijks minimaal 20 euro over te maken naar rekeningnummer NL69 RABO 0307 66 97 18 ten name van Stichting Speelgoedbank Venray. Meer informatie is te verkrijgen via telefoon 06-42140746 of email info@speelgoedbankvenray.nl.