'Proef met gratis parkeren mislukt'

VENRAY | De proef met gratis parkeren in het centrum van Venray is mislukt. Die conclusie trekt Samenwerking nu het college heeft ingegrepen tijdens de proefperiode. Door toenemende overlast van foutgeparkeerde auto's, zijn sinds vorige week de parkeerwachters weer op pad gestuurd.

Samenwerking verwijt het college dat het – zonder overleg met de politiek – heeft ingegrepen in de proefperiode die nog loopt tot 1 februari. "U verandert eenzijdig de spelregels", aldus fractieleider Martin Leenders. Samenwerking meent dat gratis parkeren niet alleen onhaalbaar is vanwege de overlast, maar ook uit financieel oogpunt. De twee parkeerproeven kosten de gemeente 1,1 miljoen euro. Verreweg het grootste deel bestaat uit de misgelopen parkeerinkomsten van bijna 1 miljoen euro gedurende een halfjaar. De huidige proef is gestart op 18 november. Daarna volgt van 1 februari tot half mei de tweede proef met alleen betaald parkeren op de slagboomterreinen (Blekersveld en Raadhuisstraat) en in de parkeergarage van de Gouden Leeuw. In de raadsvergadering van 17 mei neemt de gemeenteraad een definitief besluit.

Samenwerking was verrast door de ingreep van het college. Via een persbericht vernamen de raadsleden de inzet van parkeerwachters. "Gezien de actieve informatieplicht had de gemeenteraad op zijn minst geïnformeerd moeten worden", vindt Leenders. Samenwerking stelt dat een proefperiode juist bedoeld is 'om iets uit te proberen'. Door de ingreep van het college is het beeld danig verstoord. B en W hebben er zelfs een derde proef aan toegevoegd. Namelijk gratis parkeren met de inzet van toezichthouders. "Om de nadelen te compenseren of te verdoezelen", meent Leenders.