160 namen dorpsraad Oirlo

OIRLO | De open verkiezingen voor een nieuwe dorpsraad in Oirlo, die eind december werden gehouden, hebben een flinke respons opgeleverd. In totaal werden er duizend stemmen uitgebracht op zo'n 160 personen. De vijf dorpsraadleden, die wilden aanblijven, zijn allen herkozen.

Door Henk Willemssen

Van de niet-dorpsraadleden is een ranglijst opgemaakt op volgorde van de meeste voorkeurstemmen. Deze personen worden momenteel persoonlijk benaderd voor een functie in de dorpsraad. Tijdens de openbare jaarvergadering op woensdag 17 februari wordt in gemeenschapshuis De Linde de nieuwe dorpsraad – die uit negen personen komt te bestaan – gepresenteerd.

Eind vorig jaar werden de open verkiezingen gehouden om de dorpsraad weer op sterkte te krijgen. Iedere Oirlonaar van 18 jaar en ouder kon vier personen aandragen. Een voorzitter plus drie dorpsraadleden. Ruim de helft van de bijna vierhonderd huishoudens in Oirlo heeft aan de verkiezingen deelgenomen.

De dorpsraad van Oirlo telde, na het stoppen van de penningmeester begin vorig jaar, nog zes leden. Voorzitter Erik Vullings, die tevens gemeenteraadslid is, is per 1 januari 2016 teruggetreden. Daardoor bestaat de dorpsraad nog slechts uit vijf personen.

"Volgens onze statuten moeten het er minstens zeven zijn", zegt dorpsraadlid Anita Emonts. Zij stelde zich evenals Paul Buddiger, Manon Jansen, Hans Loonen en Jan Nelissen herkiesbaar.

Paul Buddiger heeft besloten alsnog van herverkiezing af te zien. "Paul vindt het heel eervol dat hij herkozen is, maar hij kan het met zijn drukke werkzaamheden niet meer combineren", aldus Emonts. "Hij heeft ontzettend veel werk verricht voor de samenvoeging van de basisscholen van Oirlo en Castenray."

Omdat er vier dorpsraadleden doorgaan, moeten er nog vijf nieuwelingen worden aangezocht. "We streven naar een dorpsraad van negen personen", licht Anita Emonts toe. "We zijn de kieslijst met voorkeurstemmen op volgorde aan het afwerken. De eerste mensen zijn al bezocht en de reacties zijn heel positief. Het voordeel van deze open verkiezingen is dat de mensen niet compleet verrast worden. En het streelt ze ook als ze horen hoe veel stemmen er op hen zijn uitgebracht. Dat maakt de stap naar de dorpsraad ook wat makkelijker."